Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recikliranje ambalaže
  • 14.02.2020. 18:00

Sva ambalaža za hranu i pića do 2030. moći će se reciklirati

Moguće je smanjiti nastajanje otpada u cijelom lancu proizvodnje hrane u primarnoj proizvodnji, preradi, maloprodaji i drugim distribucijama hrane, u restoranima i prehrambenim uslugama, kao i u domaćinstvima.

Foto: Pixabay/martaposemuckel
  • 79
  • 9
  • 0

Akcijski plan za kružnu privredu i strategija od Farme do vilice imaju isti sveobuhvatni cilj, a to je unaprijeđenje održive proizvodnje i potrošnje te smanjenje otpada, izjavio je europski povjerenik Virginijus Sinkevičius za Euractiv.

"Jedna od ključnih obveza je spriječiti bacanje hrane. Moramo promovisati načine distribucije koji se istovremeno bave problemima prehrambenog otpada i rastućim nivoom ambalažnog otpada", objasnio je Sinkevičius.

Kružna ekonomija rješenje svjetskog problema s hranom?

Njegov tim radi na izmjeni zakona koji bi do 2030. godine osigurao da se svaka ambalaža koja se koristi u industriji hrane i pića može reciklirati i ponovno iskoristiti na ekonomski održiv način. "Moguće je smanjiti nastajanje otpada u čitavom lancu proizvodnje hrane - u primarnoj proizvodnji, preradi, maloprodaji i drugim distribucijama, u restoranima i prehrambenim uslugama, kao i u domaćinstvima", kaže Sinkevičius.

I organizacija Food Drink Europe podržava inicijativu

Food Drink Europe organizacija osnovana je kao Konfederacija industrije hrane i pića u EU. Misija joj je olakšati razvoj okruženja u kojem sve europske kompanije za proizvodnju hrane i pića, bez obzira na njihovu veličinu, mogu zadovoljiti potrebe potrošača i društva, istovremeno stremeći održivosti. 

Može li strategija "od farme do vilice" spasiti poljoprivredu EU?

Direktorica organizacije, Laura Degallaix podržava ovu incijativu. "Koncept kružne i održive ekonomije trebao bi biti usklađen unutar strategije "od farme do vilice“, istovremeno osiguravajući da Europa ostane svjetski lider u sigurnosti hrane." Naglašava i kako bi se trebalo najviše trebalo raditi na održivosti kroz cijeli prehrambeni lanac i na svim geografskim nivoima jer će se na taj način najbolje postići zacrtani ciljevi.

Jednokratna se plastika zabranjuje do 2021. godine

Prošle je godine Europska Unija potpisala mjere koje uključuju zabrane jednokratne plastike kao što su tanjiri, pribor za jelo, spremnici za hranu od polistirena, čaše, baloni, slamke i štapići za uši. Cilj EU je da postane globalni lider u borbi protiv plastičnog otpada na kopnu i u moru.

Prema Europskoj komisiji, više od 80 % otpada u morima čini plastika. Proizvodi obuhvaćeni novim zakonom čine čak 70 % ukupnog takvog otpada. Zbog svoje spore razgradnje, plastični se otpad akumulira u vodama i na plažama u EU i širom svijeta, a njegovi se tragovi često pronalaze u životinjskim vrstama kao što su kornjače, tuljani, kitovi i ptice te ribe i školjke čime prodiru u lanac ljudske ishrane.


Tagovi

Kružna privreda Od farme do vilice Recikliranje ambalaže Jednokratna plastika Europska unija FoodDrinkEurope


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete