Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 04.01.2020. 14:30

Može li strategija "od farme do vilice" spasiti poljoprivredu EU?

Evropska poljoprivreda živi odlučujući trenutak i odluke koje se donesu oblikovat će poljoprivredno-prehrambeni svijet sutrašnjice?

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 131
  • 16
  • 0

Na kraju prošlog tisućljeća, 2020. godina prikazana je kao krajnja točka do koje će se morati riješiti pitanja razvojnih ciljeva vezanih za poljoprivredu i gladovanje u svijetu. No trenutno stanje, navodi Euroactiv, više nam se pokazuje kao prijelazno razdoblje u kojem se poljoprivreda još uvijek prilagođava novonastalim situacijama nego cilju do kojeg je već trebala doći.

Prema Euroactivu, novi 'igrači' u Evropskom parlamentu i Komisiji te novi sedmogodišnji proračun Zajedničke poljoprivredne politike (2021-2027) o kojem će se odlučivati, omogućit će bolji razvoj proljoprivrede, a time i stvoriti uvjete za kvalitetniju proizvodnju koja će u konačnici rezultirati većim prinosima.

Posljednji krug Zajedničke poljoprivredne politike

Iako postoji velika vjerojatnost da rasprava o sljedećem ZPP-u neće biti okončana do kraja godine, veliki broj političara tvrdi kako je proces ušao u krajnju fazu tj. u završni krug.

Ministri i zastupnici EU-a sastavljaju konačne detalje svojih stavova o raspoloživom novcu, popisu prihvatljivih ulaganja i zelenoj strategiji prije nego što uđu u međuinstitucionalne pregovore.

Skupina država članica također je spremna zatražiti ukidanje vanjske konvergencije u sljedećem ZPP-u. Koncept je uveden reformom iz 2013. godine i imao je za cilj smanjiti razliku u prosječnoj potpori po hektaru.

Strategija 'od farme do vilice' za održivu hranu

Na proljeće 2020. godine očekuje se objava dugo očekivane strategije Farm 2 Fork ("od farme do vilice") kojom će koordinirati čelnik Evropskog zelenog sporazuma, Frans Timmermans.

Strategija za održivu hranu ključna je komponenta ovog sporazuma. Evropska hrana poznata je po tome što je sigurna i visokokvalitetna, a strategijom bi trebala dobiti i globalni standard održivosti.

Jedan od glavnih ciljeva je smanjenje potrošnje pesticida i umjetnog gnojiva te postupni prijelaz tijekom godina na prirodna hranjiva i zaštitna sredstva.

Izvršni direktor Evropske agencije za okoliš Hans Bruyninckx izjavio je: "Poljoprivreda je još uvijek glavna prijetnja biološkoj raznolikosti i prirodnom kapitalu Evrope".  Glavno načelo strategije F2F je uvođenje kratkih lanaca opskrbe hranom. No, kako tvrdi Bruyninckx, ono u načelu dovodi do sukobljavanja s trgovinskom politikom koju je vodila prošla Evropska komisija te smatra kako se zbog toga na strategiji još treba dosta poraditi. 

Kako bi se strategija što bolje realizirala, Komisija će pomoći potrošačima u odabiru zdravih i kvalitetnih namirnica, a sve više će se voditi računa i o pretilosti te hrani koja dovodi do toga stanja. Isto tako radit će se i na detaljima o etiketiranju proizvoda. Pružat će se bolje informacije o porijeklu hrane, njezinoj prehrambenoj vrijednosti i utjecaju na okoliš. 

Izazovi Zelenog sporazuma

Zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena ključno su obećanje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen koje je nova čelnica EU ambiciozno najavila realizirati u prvih 100 dana mandata.

Europa će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent?

Greenpeaceu upozoravaju da poljoprivrednim mjerama Zelenog sporazuma nedostaje konkretnih ograničenja kojim bi se spriječila prevelika proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda štetna za okoliš.


Tagovi

Evropska unija ZPP Zeleni sporazum Strategija od farme do vilice Održiva hrana Klima Politika


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete