Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad divljači
  • 26.07.2022. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Šta je dogovoreno na hitnom sastanku: Mogu li lovci zaštititi usjeve od divljači?

Kako je Agroklubu potvrdio predsjednik Udruženja lovačkog društva "Bjelašnica" iz Hadžića, Mirsad Medić, doneseni su zaključci među kojima je i onaj da se uradi plan gospodarenja medvjedom

Foto: Depositphotos/ufabizphoto
  • 588
  • 140
  • 0

U Sarajevu je jučer, 25. juna, održan hitan sastanak predstavnika Ministarstva privrede KS s korisnicima lovišta na kojem su razmatrani načini zaštite imovine i ljudi od napada divljači. Ministar Adnan Delić, ranije je najavio da se nastoje odrediti konkretne aktivnosti neophodne za očuvanje usjeva, voća i održavanja sigurnosti općenito. 

Kako je Agroklubu potvrdio predsjednik Udruženja lovačkog društva "Bjelašnica" iz Hadžića, Mirsad Medić, doneseni su zaključci među kojima je i onaj da se uradi plan gospodarenja medvjedom. 

"U njemu će biti navedene i preventivne mjere koje će se odnositi na odvraćanje medvjeda od područja na kojima nanosi štetu", kaže Medić.

Manje kukuruza

Prema njegovim riječima bit će poslan zahtjev za dostavljanje ponude Šumarskom fakultetu, a do tada će lovci poduzimati zakonom dozvoljene aktivnosti. Kada je riječ o divljim svinjama, Medić, pojašnjava da se mjere nerijetko poistovjećuju s odstrjelom.

"Ima tu nekoliko faza, to su prihranjivanje divljači, njihovo održavanja, a tek na kraju izlučivanje određenih vrsta kako je to zakon dozvolio. Mi na području Hadžića imamo 20-tak automatskih hranilica koje punimo i postavljamo na kritična područja da ne bi nanosili štetu", pojašnjava naš sagovornik. 

Međutim, s obzirom na poskupljenja, kako kaže, nabavljaju se manje količine kukuruza, jer se svako lovačko društvo finansira iz svojih članarina. I ministar Delić je prije nekoliko dana naveo kako je "izvjesno da zbog sušnog perioda i slabog uroda šumskih voćkarica i gljiva, dakle zbog nedostatka hrane biljnog porijekla za divljač, u narednim danima moramo biti spremni za štete na poljoprivrednim kulturama, ali i stoci izazvane od divljači". Dodao je kako je medvjed na Bjelašnici već stara vijest, kao i štete koje je napravio u Vogošći i Starom Gradu.

Apsurdnosti zakona

Komentirajući zahtjev Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH koji se odnosi na uključivanje lovačkih društava u rješavanje problema napada divljači na usjeve, Medić ističe da bi moglo biti i problema jer karta lova nije napravljena tek tako. Vodilo se računa i o njihovim mladima i fazama kroz koje prolaze životinje. Kaže da nije siguran koliko će se uspjeti to promijeniti, a bilo bi mu drago da se riješi jer sve te štete plaćaju lovačka društva zajedno sa ministarstvom privrede od kojih očekujemo veću pomoć. 

"Pogledajte samo apsurda, nemate pravo ustrijeliti medvjeda ali ste dužni nadoknaditi štetu koju on napravi i onda se mi pitamo da li je on pod zaštitom države ili lovačkog društva. Isto tako i vuk, oni sun a toj crvenoj listi", podcrtava predsjednik LD Bjelašnica. 

Kako poljoprivrednici mogu naplatiti štetu koju pričini lovostajem zaštićena divljač?

Upozorio je građane da ne bacaju hranu po šumama jer time privlače divljač koja kasnije nanosi štetu. Ukoliko imaju viška, najbolje je obratiti se lovačkom društvu koje će hranu rasporediti na područja na kojima dohranjuju divljač. 


Tagovi

Divljač Medvjed Divlja svinja Usjevi Lovci LD Bjelašnica Mirsad Medić Adnan Delić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete