Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u Travniku
  • 23.07.2022. 16:30

Poljoprivrednici upućuju zaključke Vladi FBiH, dogovorili tri zahtjeva

Poljoprivrednici traže isplatu interventne pomoći u visini 20 miliona KM, višu otkupnu cijenu mlijeka, rješavanje problema divljih svinja

Foto: Halil Serdarević
  • 888
  • 44
  • 0

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz cijele Federacije BiH okupili su se danas u Travniku na sastanku povodom, kako kažu, vrlo teškog stanja u ovom sektoru. Razgovarano je o ključnim problemima agrara te je doneseno nekoliko zaključaka koji će u formi zahtjeva biti upućeni Federalnoj vladi. 

Kako su za Agroklub naveli, zatražit će isplatu interventne pomoći poljoprivrednicima u visini 20 miliona KM, višu otkupnu cijenu mlijeka, rješavanje problema divljih svinja koji nanose sve veću štetu usjevima. Rok za ispunjenje zahtjeva je do 31. avgusta ove godine, ukoliko se vlast ogluši na ovaj vapaj za spas, odlučno poručuju da će uslijediti dalja borba.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, Admir Kahriman, kaže kako je prvi kork upit Vladi FBiH. 

"Jednoglasno je izglasano da se uputi zahtjev Vladi za interventnu pomoć, kako bi opstala proizvodnja, uslijed suše i svih ostalih problema, drugi zahtjev je da zajedno s premijerom bude posrednik u pregovorima s prerađivačima da se pokuša podići otkupna cijena mlijeka", pojašnjava Kahriman. 

Cijena mlijeka

Član ovog udruženja Fahrudin Smajić, kaže da je interventna mjera zatražena za sve poljoprivrednike, otprilike je to u visini jednog kvartala federalnih poticaja: "Mi ćemo istrajati u tome i sigurno nećemo odustati, iznos koji tražimo obuhvata i pomoć za štete koje je uzrokovala suša."

Na manje iznose, poručuju, neće odustati. Kada je riječ o otkupnoj cijeni mlijeka, od Vlade FBiH će biti zatraženo da organizira sastanak proizvođača i prerađivača. Farmeri traže da minimalna cijena mlijeka za sve proizvođače u FBiH bude 0,70 KM po litru plus PDV. 

"To je cijena bez obzira na količine otkupa, ko želi stimulisati veći proizvodnju onda to ide dodatno na tu cijenu. Da bi u ovakvoj situaciji bili rentabilni, realna cijena bi trebala biti 0,80 KM, ali ne možemo taj teret ni na mljekare prebaciti. Trenutno nekim proizvođačima plaćaju 0,53 KM/l, upitno je kako uopće opstaju", pojašnjava Smajić, koji je i sam bio primoran zatvarati farmu i ponovo pokretati proizvodnju. 

Jedan od predstavnika farmera koji će, ukoliko sastanak s prerađivačima bude organiziran, predstavljati proizvođače je Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara TK. On je napomenuo kako se interventna mjera ne tiče redovnog agrarnog budžeta od 106 miliona KM, odnosno da se traže dodatna sredstva, a mimo toga i isplata redovnog drugog kvartala do 15. avgusta.

"Mislim da će Vlada FBiH imati razumijevanja i da neće dovesti u pitanje gašenje sektora koji donosi milijardu KM, koji zapošljava i mnogo radnika. Očekujem da će naći sredstva i hitno uputiti i poziv na sastanak, krajnje je vrijeme da se premijer Fadil Novalić i ministar Šemsudin Dedić počnu pojavljivati među proizvođačima", kaže Glibanović. 

Ostali zahtjevi

Poljoprivrednici traže i da se riješi problem divljih svinja koje pustoše njihove usjeve. Šteta od divljači je, kako kažu, jednaka onoj od suše. Navode kako lovačka društava ne bi trebalo ograničavati brojevima odstrjela te da divlje svinje resorna ministarstva trebaju proglasiti štetočinom. 

"U suprotnom ćemo biti primorani zabraniti lovcima korištenje naših privatnih posjeda. Ako oni nemaju sluha prema nama, nećemo imati ni mi prema njima", ističe Smajić. 

Bulut: Nije istina da smo zadovoljni programom, dinamikom i veličinom poticaja u Federaciji

Ističu kako ovaj proces borbe za spas poljoprivrede počinju mirnim putem, odnosno upućivanjem zahtjeva pismeno. Potom će ispoštovati dati rok za isplatu i sastanke. Ako izostane reakcija vlasti, kažu da njihova sigurno neće, a to znači da će poduzeti dalje korake u borbi. 


Tagovi

Poljoprivrednici Fahrudin Smajić Eldin Glibanović Travnik Sastanak Agrar Interventna pomoć Poticaji Farmeri


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.