Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zabrana uvoza
  • 02.07.2021. 16:30

Sporni krompir: Nova zabrana uvoza iz Italije?!

Ovo je već treća pošiljka krompira iz Italije kojoj je zabranjen uvoz u našu zemlju !

Foto: Gordana Nastić
  • 63
  • 73
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu, zabranila je uvoz još jedne pošiljke merkantilnog krompira, u količini od 22 tone, porijeklom iz Italije, zato što je kod iste utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma, stoji u zvaničnom saopštenju Republičke inspekcije.

Podsjetimo, u pitanju je treća pošiljka merkantilnog krompira porijeklom iz ove zemlje kojoj je zabranjen uvoz u Republiku Srpsku, u periodu od protekle dvije sedmice. Prvi put bilo je riječ o 22 tone, a uvoz je zabranjen polovinom prošlog mjeseca (14. juna 2021.) zbog utvrđenog prisustva karantinske štetočine (lat. Globodera rostochiensis). U drugom navratu, takođe se radilo o istoj količini pomenutog povrća, s tim što je uvoz zabranjen 21. juna ove godine uslijed ustanovljenog postojanja nematode, latinskog naziva Globodera pallida.

Je li domaći krompir bezbjedan od nematoda ?!

Prilikom pregleda robe u cilju utvrđivanja prisustva karantinskih štetočina, izvršeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu, koja je urađena na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Banja Luci. Na osnovu rezultata ispitivanja potvrđeno je prisustvo štetnog organizma (lat. Globodera pallida), te je Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen uvoz sporne povrtarske vrste i naređen je njen povrat pošiljaocu.

Povrću od kojeg se uzimaju uzorci za analizu, zabranjeno je stavljanje u promet, distribuciju ili preradu do donošenja rješenja nadležnog organa u skladu sa rezultatima provedene analize, te ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu.

Zabranjen uvoz 63 tone merkantilnog krompira iz Poljske zbog prisustva nematoda

Kako smo pisali ranije, ova institucija je početkom marta isto tako zabranila uvoz tri pošiljke merkantilnog krompira u količini od 63 tone porijeklom iz Poljske zato što je kod istih utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma latinskog naziva Globodera rostochiensis dok je krajem marta federalna fitosanitarna inspekcija zabranila uvoz onog konzumnog porijeklom iz Egipta, u toku redovnog pregleda na graničnom prijelazu Gorica zbog prisusutva bakterija Clavibacter michiganensis i Ralstonia solanan

Rad nadležnih organa vlasti na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača, kao i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Zabrana uvoza Fitosanitarna inspekcija Uvoz krompira Merkantilni krompir Konzumni krompir Karantinske štetočine Nematode


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.