Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zabrana uvoza
  • 15.06.2021. 13:45

Zabranjen uvoz 22 tone merkantilnog krompira iz Italije zbog prisustva nematoda

Razlog zabrane uvoza je taj što je u pošiljci utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma.

Foto: Depositphotos/ammaluya
  • 178
  • 23
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu, zabranila je uvoz pošiljke merkantilnog krompira u količini od 22 tone, koji je porijeklom iz Italije. Razlog tome je što je kod iste utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma, stoji u zvaničnom saopštenju Fitosanitarne inspekcije RS.

Prilikom pregleda robe, u cilju utvrđivanja prisustva karantinskih nematoda, a na osnovu procjene rizika, izvršeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu, kojom je potvrđeno prisustvo te štetočine, latinskog naziva Globodera rostochiensis. Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz sporne pošiljke i naređen povrat pošiljaocu.

Važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja nadležnog organa u skladu sa dobijenim rezultatima laboratorijske analize. Obzirom na navedenu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu.

Štetočine i ranije bile nađene u krompiru

Pravovremenim utvrđivanjem na granici, stručna procjena rizika i blagovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača, kao i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje.

Zabranjen uvoz 63 tone merkantilnog krompira iz Poljske zbog prisustva nematoda

Podsjetimo i prije par mjeseci došlo je do slične situacije, kada je pronađena ista štetočina u tri pošiljke, količine od 63 tone, merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske dok je krajem marta federalna fitosanitarna inspekcija zabranila uvoz onog konzumnog porijeklom iz Egipta, u toku redovnog pregleda na graničnom prijelazu Gorica zbog prisusutva bakterija Clavibacter michiganensis i Ralstonia solanan

Kako je to u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja ("Službeni glasnik BiH", broj 23/03), predmetna pošiljka ne može biti stavljena u promet i dalju upotrebu.

U skladu s tim, zabranjen je i njen uvoz, čija je količina iznosila 27 tona, a u vrijednosti od 8.100 američkih dolara, te je naređeno vraćanje iste pošiljaocu, rečeno je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Usljed mogućih problema da se zaključiti da će u godinama koje dolaze kvalitetno skladištenje ovog povrća biti znatno skuplje i komplikovanije jer se mora investirati u odgovarajuće prostorije, ventilaciju, rashladne sisteme i skuplju opremu za nanošenje preparata.


Tagovi

Uvoz krompira Merkantilni krompir Zabrana uvoza Karantinske nematode Fitosanitarna inspekcija Prisustvo bakterija Štetočine Krompir iz Italije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.