Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za poljoprivredu
  • 13.01.2023. 09:00

Salkić: Ispravit ćemo nepravdu prema poljoprivrednicima

Predsjednik novoizabranog Odbora za poljoprivredu, PD Parlamenta FBiH, kaže da će amandmanski djelovati već na prvoj sjednici - kod budžeta

Foto: Depositphotos/stocktributor/S.Salkić
  • 1.347
  • 505
  • 0

Obećanjem "ispravit ćemo nepravdu prema poljoprivrednicima", razgovor za Agroklub započeo je predsjednik novoizabranog Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Sandi Salkić, inače zastupnik NES-a za evropsku BiH. Novi model poticaja, startupi i ruralni turizam, tri su ključne stavke na kojima će insistirati u svom mandatu. 

Iako zaključci odbora nisu obavezujući, svaki koji može doprinijeti razvoju ovog sektora će, kako kaže, nastojati da izgura kroz parlamentarni klub i saradnju s partnerima. Ističe još kako se nada da se neće baviti politikantstvom već jednostavno poslom za koji im je ukazano povjerenje. 

Može se reći da je Salkić čovjek iz struke i prakse, o njemu smo pisali i ranije, vlasnik je manje farme za tov junadi, a diplomirao je Prehrambenu tehnologiju na Biotehničkom fakultetu u Bihaću. Radio je i kao savjetnik za poljoprivredu i ekonomski razvoj u Gradu Cazinu. Sve to mu, konstatira, ide u prilog jer tačno zna s kojim problemima se hvata u koštac. Stoga, ne iznenađuje zahtjev prema koalicionim partnerima da upravo njima pripadne resor poljoprivrede, jer vjeruju da ga mogu unaprijediti. 

Stočarstvo ostaje prioritet, ali treba razvijati i druge grane (Foto: Maja C.C.)

"Godinama se poljoprivreda zanemaruje, čak i onaj zakonski osnov budžeta od tri posto bude na granici da se ispoštuje. Mislim da trebamo uvesti novi model poticanja malih poljoprivrednih proizvođača jer su trenutno oni izvan sistema", kaže Salkić, pojasnivši kako govori o onima koje treba malo potaći da postanu veći i samoodrživi. Smatra i kako dio budžeta treba odvojiti za startupe u poljoprivredi te je vezati za ruralni turizam. 

Novi predsjednik parlamentarnog odbora za poljoprivredu dolazi iz grada koji je već godinama lider u proizvodnji mlijeka na području FBiH, a lani su uprkos brojnim poteškoćama, zadržali nivo od 15 miliona litara. Stočarstvo, prema njegovom mišljenju, treba ostati u vrhu prioriteta, ali se moraju razvijati i druge grane. 

"Mislim posebno na ruralni turizam jer imamo prirodna bogatstva koja možemo povezati s proizvodnjom hrane, kao i dobru gastronomsku ponudu. Tri godine sam bio savjetnik za poljoprivredu i ekonomski razvoj, imali smo dobre planove i poticaje i prvi smo za vrijeme korone, dali preko milion KM za proizvodnju kukuruza, žitarica, krompira, graha i drugo. Ovdje imamo veće prilike i trebamo to iskoristiti", dodaje . 

Agrarni budžet 2023.

No, i prije nego je u cijelosti konstituiran, Parlament FBiH je suočen s prijetnjom poljoprivrednika koji su najavili proteste i blokade ukoliko predloženi agrarni budžet od 160 miliona KM ne bude povećan na 200 miliona i to kroz parlamentarnu proceduru. 

"Ja sam već razgovarao s predsjednicima nekoliko udruženja poljoprivrednih proizvođača. Budžet je predložen po hitnoj proceduri, svakako ću ispred svog kluba uputiti amandman. Imat ćemo prethodno konsultacije, ali mislim da ćemo odmah ići na 200 miliona", poručuje. 

Hoće li parlamentarci udovoljiti poljoprivrednicima FBiH?

Inače, Salkić je bio i u grupi za izradu Strategije razvoja poljoprivrede ispred Saveza općina i gadova FBiH, pa kako kaže, zna šta je potrebno domaćoj poljoprivredi kako bi je razvili i unaprijedili proizvodnju. 

"Nastojat ćemo da naše iskustvo i potrebe s terena uskladimo s poticajima unutar Ministarstva poljoprivrede“. 

Uspavani službenici

Prostora za unapređenje svakako ima i kod savjetodavnih službi, saglasan je Salkić te navodi kako one moraju djelovati kako kod same proizvodnje tako i kod pisanja projekata prema Evropskoj uniji. U budućnosti se treba fokusirati i na legalizaciju objekata unutar poljoprivrede, dodaje, istakavši kako je to prvi uvjet da bi uopće mogli aplicirati za EU projekte. 

"Znam da su previše opterećeni administrativnim poslovima, poput primanja zahtjeva za poticaje, to se mora riješiti, prije svega olakšati oko papirologije kako bismo oslobodili službenike. Njihovo znanje treba iskoristiti u struci i svakako im pružiti dodatne edukacije jer državni službenici često postanu tromi i onda imamo probleme", zaključuje na kraju. 


Tagovi

Poljoprivreda Odbor za poljoprivredu Sandi Salkić Parlament FBiH Poljoprivrednici Agrarni budžet Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.