Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Imenovan odbor
  • 11.01.2023. 16:30

Hoće li parlamentarci udovoljiti poljoprivrednicima FBiH?

Domaća proizvodnja će biti u vrhu prioriteta, obećano je danas iz Parlamenta FBiH. Izabran je i novi Odbor za poljoprivredu, a bilo je riječi i o agrarnom budžetu.

Foto: Parlament FBiH
  • 216
  • 44
  • 0

Poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine nedavno su izrazili nezadovoljstvo predloženim iznosom agrarnog budžeta u visini od 160 miliona maraka te zaprijetili protestima ukoliko on ne bude povećan na 200 miliona KM. 

Iz Vlade FBiH su prijedlog budžeta u hitnu paralementarnu proceduru uputili krajem prošle godine, a tada su u svom saopćenju naveli da je iznos za poticaje veći za 54 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji. Podsjetimo, poljoprivredni proizvođači su prošle sedmice za Agroklub kazali kako sredstva nisu dovoljna. Svoje mišljenje jasno su iznijeli i resornom ministru, ali su dalju borbu najavili upravo preko parlamentaraca. 

Tajni susreti i dezinformacije neće pomoći: Poljoprivrednici ne odustaju od 200 miliona KM

A u parlamentarnu klupu zasjeo je i još uvijek aktuelni premijer FBiH, Fadil Novalić, on je rekao kako poljoprivrednici za vrijeme njegovog mandata (osam godina, op. a.) nisu protestirali, "što znači da je Vlada FBiH na vrijeme napravila značajna poboljšanja". Podsjetio je kako je prije dvije godine budžet za poljoprivredu bio 67 miliona, a sada je 160, što je, kako navodi, značajan korak naprijed.

"To smo uradili poučeni krizom koja nam je pokazala da smo ranjivi na žitarice i uljarice. Ideja Vlade je bila, ali Parlament će odrediti, da idemo u pravcu da ne moramo moliti Mađarsku ili Srbiju da nam u nekoj narednoj krizi daju pšenicu da bi hranili stanovništvo", kazao je Novalić i dodao da taj iznos na putu ka Evropskoj uniji treba doći do 500 miliona za poljoprivredu.

Poljoprivreda u vrhu prioriteta

Izborom kolegija i radnih tijela Predstavnički dom Parlamenta FBiH je danas okončao konstituirajuću sjednicu. Bez njih je inače bilo nemoguće održati redovno zasjedanje, pa će se tako Prijedlog budžeta naći kao prva tačka na prvoj redovnoj sjednici koja je zakazana za 25. januara.  

Dnevni red 1. redovne sjednice PD PFBiH

"U prilici smo da zaustavimo budžet, ali nećemo to uraditi. Amandmanima ćemo prijedlog pokušati popraviti. Onda ćemo raditi rebalans", rekao je Elmedin Konaković, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH (NiP), dodavši kako misli da će budžet biti usvojen.

Na pitanje novinara hoće li odgovoriti zahtjevu poljoprivrednika istakao je kako su "poljoprivreda i zaštita domaće proizvodnje pri vrhu prioriteta te kako će učiniti sve da zaštite tu industriju koja je pod udarom politika". No, nije želio precizirati iznos, kazavši kako se "ne smije igrati ciframa" te da će nakon što vide budžet znati koliko će moći novca izdvojiti.

Zastupnica Alma Kratina, iz Demokratske fronte, je tokom današnjeg zasjedanja istakla značaj Odbor za poljoprivredu, navodeći kako je "obećano da će budžet za poljoprivredu biti 200 miliona KM, a da prijedlog to ne predviđa".

O ciframa ne žele nagađati (Foto: Hajrudin Salkić)

Kratina je dodala kako se nada da će njene kolege koji su izabrani u Odbor za poljoprivredu "slijediti primjer iz prošlog mandata kada je agrarni budžet s predloženih 67 miliona KM, povećan na 82, a potom na 106 miliona maraka"

Novi odbor za poljoprivredu

Za predsjednika Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo PD Parlamenta FBiH izabran je Sandi Salkić, zastupnik NES-a za evropsku BiH, a za njegovog zamjenika Ivo Vincetić, zastupnik HDZ BIH, HSs SR, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST, HNL.

Članovi novoimenovanog odbora su:

  • Stanko Musa, zastupnik HDZ BIH, HSS SR, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST, HNL,
  • Senad Subašić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH,
  • Nijaz Helez, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH,
  • Damir Niksić, zastupnik Naše stranke,
  • Edin Musić, zastupnik Stranke demokratske akcije,
  • Bajro Makić, zastupnik Stranke demokratske akcije,
  • Zekerijah Alagić, zastupnik Željko Komšić-za gradansku državu-DF/GS,
  • Indira Omeragić, zastupnik Stranke demokratske akcije,
  • Haris Silajdžić, zastupnik Stranke za BiH.

Ovaj odbor razmatra pitanja o razvoju poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ekonomskom položaju i udruživanju zemljoradnika, o politici korištenja zemljišta na federalnom nivou, posebno poljoprivrednog i šumskog, potom o lovu, ribolovu i zdravstvenoj zaštiti stoke i divljači i zaštiti bilja, programima razvoja i druga pitanja iz ovog sektora.


Tagovi

Parlament FBiH Elmedin Konaković Alma Kratina Poljoprivrednici Odbor za poljoprivredu Agrarni budžet


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]