Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 15 miliona KM
  • 03.03.2022. 16:00

RS interventno nabavlja pšenicu, ulje, so, šećer, meso i naftu

Iz Vlade RS poručuju kako građane ne treba da plaše mjere koje poduzimaju. Pored ostalog, bit će nabavljeno 6.000 tona pšenice.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 180
  • 75
  • 0

Vlada Republike Srpske odlučila interventno nabaviti određene vrste osnovnih životnih namirnica i nafte, za šta će izdvojiti 15 miliona maraka. Kako je navedeno riječ je o proizvodima koji su definirani kao najpreči za korist građana tog bh. entiteta. Tvrde da nema nestabilnosti i nedostataka na tržištu bilo koje robe te kako je ovo prvi korak direktne nabavke. 

Prema riječima ministrice trgovine i turizma RS, Suzane Gašić, entitetska vlada je odlučila intervenirati zbog aktuelnih dešavanja u svijetu. Pored ostalog, bit će nabavljeno 6.000 tona pšenice.

"Odlučili smo da u prvom navratu nabavimo određene količine merkantilne pšenice, jestivog ulja, šećera, riže, soli, konzervi hrane, mesne prerađevine i slično te određenu količinu nafte i naftnih derivata", rekla je Gašić.

Gorivo opet poskupilo - cijene po litru dosežu do 2,81 KM

Navela je kako je to samo jedna od aktivnosti koje Vlada RS nastavlja poduzimati u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama. 

"Želimo da budemo spremni za sve eventualne situacije u kojima se možemo naći i naravno u zavisnosti od situacije i dalje ćemo razgovarati ukoliko bude bilo potrebe i nastavljati s nabavkama i drugim načinima reagovanja", dodala je ona. 

Ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić kazao je kako je u ovom sektoru trenutno prioritet da sredstva od 10 miliona KM za pomoć proizvođačima, što prije dođu do poljoprivrednika kako bi mogli započeti proljetnu sjetvu. Naveo je kako građane ne treba da plaše mjere koje poduzimaju. 

Građani iz (ne)opravdanog straha gomilaju zalihe - poskupilo brašno

"Cilj je da se spremimo na eventualne prekide u lancima snabdijevanja, kojih sada apsolutno nemamo. Moram da kažem da trenutno u RS imamo preko 15.000 tona pšenica u 16 silosa. To je sasvim dovoljno. Kada naredna dva i po mjeseca ne bi ušlo zrno pšenice u RS imamo dovoljno pšenice za brašno za naše potrebe, ali ne znamo šta će se dešavati za mjesec dana ukoliko potraje ovaj sukob u Ukrajini", rekao je Pašalić. 

Podsjetio je da Rusija i Ukrajina proizvedu oko 30 posto svjetske pšenice, dodavši kako bi mogli zaustaviti izvoz kako bi osigurali hranu za svoje stanovnike te je iz tog razloga bitno stvarati zalihe. 

 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Vlada RS Pšenica Nafta Ulje Suzana Gašić Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !