Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skočile cijene
  • 03.03.2022. 13:00

Gorivo opet poskupilo - cijene po litru dosežu do 2,81 KM

Od jučer je u RS gorivo skuplje za 10 feninga, a prema nekim najavama u FBiH bi već danas moglo skočiti za 0,20 KM. Provjerom u mobilnoj aplikaciji FMT FBiH oli info, na pojedinim benzinskim pumpama cijene po litru dosežu i 2,81 KM

Foto: Depositphotos/Shigapov
  • 237
  • 41
  • 0

Neprestano rastu cijene sirove nafte na svjetskom tržištu što se održava i na formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata na našem tržištu. Nafta je danas skočila na 119 dolara po barelu, na najviši nivo u posljednjih deset godina, zbog straha od mogućih poremećaja sa snabdijevanjem uslijed pooštravanja sankcija Rusiji, koja je drugi najveći svjetski izvoznik ovog energenta.

Rast cijena zabilježen je ponovo i u Bosni i Hercegovini. Od jučer je u Republici Srpskoj gorivo skuplje za 10 feninga, a prema nekim najavama u Federaciji bi već danas moglo skočiti za 0,20 KM. 

Prema informaciji Ministarstva trgovine FBiH, objavljenoj jučer, litra premium bezolovnog benzina 95, prosječno košta 2,59 KM, a dizela BAS EN 590 2,60 KM po litri. Raspon maloprodajnih cijena kreće se od 2,46 do 2,76 KM po litri. Provjerom u mobilnoj aplikaciji FMT FBiH oli info, na pojedinim benzinskim pumpama cijene po litru dosežu i 2,81 KM.

Na banjalučkim pumpama, litar benzina i dizela trenutno košta od 2,57 KM do 2,69 KM, pišu Nezavisne. Gorivo je već nekoliko puta poskupjelo u ovoj godini. Od početka 2022. skuplje je za 0,30 KM. 

Naftni sektor stabilan

Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS, Nikola Grbić rekao je za RTRS da se očekuju i nova poskupljenja.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS istakao je da je naftni sektor stabilan i da nema problema sa snabdijevanjem.

"U Republici Srpskoj i okolini svi distributeri raspolažu s kratkoročnim zalihama, za nekih sedam do deset dana. Te količine su dovoljne za sada. Distributeri raspolažu kratkoročnim zalihama, dok u rafinerijama imaju veće količine zaliha", kaže Trišić.

Region ograničio cijene

Za razliku od BiH, u Srbiji je na snazi uredba o ograničenju visine cijena naftnih derivata, kojom Euro dizel i Euro premijum BMB 95 ostaju na 2,91 KM, odnosno 2,78 KM po litru.

Litru Eurosuper 95 Hrvatska je početkom februara ograničila na maksimalno 2,84 KM, Eurodizela na 2,82 KM, kao i Eurodizela BS plavog na 1,65 KM, sve s PDV-om. Zamrzavanje vrijednosti određeno je na najduže 30 dana.
 


Tagovi

Nafta Gorivo Energenti Tržište Poskupljenje Benzin Nikola Grbić Dragan Trišić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁