Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarski sektor
  • 18.12.2020. 15:45

Proizvodnja mlijeka u BiH bilježi rast - farmeri ispunjavaju evropske kriterije

Prema nekim procjenama, odgovarajuća kretanja u ovom sektoru dešavala su se u periodu posljednje četiri godine, nakon što se dobila dozvola za izvoz na EU tržište, čije je uslove ispunilo 11 proizvođača iz naše zemlje.

Foto: Depositphotos/branex
  • 161
  • 113
  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Analizu stanja u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda u našoj zemlji, za period 2016. - 2019. godine i prema procjenama u ovoj instituciji, ona ima pozitivan trend.

Dobri parametri važe za količine proizvedenog sirovog mlijeka, koje su stabilne, zatim za porast tržišnosti prilikom otkupa svježeg sirovog mlijeka. Pozitivni trendovi bilježe se i kod proizvedenih količina mliječnih proizvoda, kao i kod izvoza ovih prerađevina.

Kako navodi Biznisinfo.ba, ostvarena vrijednost domaće mljekarske proizvodnje je 300 miliona KM na godišnjem nivou. Pri tom, 13 hiljada proizvođača, potpuno ili djelimično, u ovom vidu proizvodnje ima jedini izvor prihoda za svoje domaćinstvo. 

11 BiH mljekara može izvoziti na EU tržište

Prema nekim procjenama, odgovarajuća kretanja u ovom sektoru dešavala su se u periodu posljednje četiri godine, nakon što se dobila dozvola za izvoz na EU tržište, čije je uslove ispunilo 11 proizvođača iz naše zemlje.

Mogućnost izvoza domaćeg mlijeka na rusko tržište?

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni mlijeka i njegovih prerađevina, najznačajni partneri Bosni i Hercegovini su zemlje CEFTA-e. Na ovo tržište mi plasiramo skoro 90% pomenutih proizvoda. Zatim tu je tržište EU, koje apsorbuje oko 12 odsto, od čega je 95% hrvatsko tržište.

U saopštenju Vijeća ministara, kao jedan od glavnih problema tokom prošle godine u mljekarskoj industriji, navodi se odluka nadležnih u Prištini da uvedu 100 odsto carine na uvoz svih proizvoda iz Bosne i Hercegovine. Ovo je uticalo na potpuno obustavu izvoza na to područje.

Izvoz zadržao pozitivan trend

"Bez obzira što je izgubljeno kosovsko tržište, došlo je do intenziviranja na ostalim i pri tom je ukupna vrijednost iznosila 106 miliona KM. Ovo je najveći do sada iznos, kada je riječ o plasiranju mlijeka i njegovih proizvoda na strana tržišta", stoji u saopštenju.

Proizvodnja mlijeka bilježi rast, kao i broj krava na domaćim farmama

Podsjećamo da smo na Agroklubu pisali da je u prvom kvartalu godine proizvedena količina kravljeg mlijeka kod nas imala trend rasta i iznosila oko 100 miliona kilograma na godišnjem nivou.

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, prije dvije godine (u 2018.) proizvedeno je 92.491,4 t kravljeg mlijeka, a u 2017. god., 87.550,6 tona. Godinu dana ranije, u 2016., ta vrijednost iznosila je 82.320 t dok je 2015. bilježila 81.705,9 tona ovog prehrambenog proizvoda.

I Analiza trgovinske razmjene poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, za period 2017 - 2019. godine, potvrđuje da je mlijeko jedan od glavnih izvoznih proizvoda naše zemlje (u odnosu na ostale analizirane poljoprivredne artikle).


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mljekarski sektor Izvoz mlijeka EU tržište Spoljnotrgovinska razmjena Vrijednost izvoza Kravlje mlijeko


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.