• Proizvodnja mlijeka
  • 17.03.2020. 16:15

Proizvodnja mlijeka bilježi rast, kao i broj krava na domaćim farmama

Prema statističkim podacima, proizvodnja kravljeg mlijeka u RS ima trend rasta. Najvažnija mljekarska područja su oko Bijeljine, Prijedora i Gradiške.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 362
  • 161
  • 0

 Proizvedena količina kravljeg mlijeka u Republici Srpskoj ima trend rasta i iznosi oko 100 miliona kilograma na godišnjem nivou. U toku prošle godine, proizvedeno je konkretno 95.041,7 tona, a u poređenju sa ranijim periodima, odlični rezultati zapaženi su i na farmama goveda.

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, prije dvije godine (u 2018.) proizvedeno je 92.491,4 t kravljeg mlijeka, a u 2017. god., 87.550,6 tona. Godinu dana ranije, u 2016., ta vrijednost iznosila je 82.320 t dok je 2015. bilježila vrijednost od 81.705,9 tona ovog prehrambenog proizvoda, kako pišu nezavisne.com.

Podmiruju se domaće potrebe

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, Vladimir Usorac, kaže da su ovi podaci o proizvodnji mlijeka ispravni i da su razlozi za ovaj pozitivni trend ti što raste broj krava kod krupnih poljoprivrednih proizvođača, a takođe raste i proizvodnja mlijeka po kravi. 

Kako kaže, uz podsticaje koji se dobijaju po litru proizvedenog mlijeka, a čija je vrijednost 0,25 KM, poljoprivrednici dobijaju prosječno 0,55 KM/l, od otkupljivača. 

Mogućnost izvoza domaćeg mlijeka na rusko tržište?

"Značajne mljekarske regije u RS su oko Bijeljine, Prnjavora i Gradiške", kaže Usorac. Prema njegovoj procjeni, sa domaćom proizvodnjom, može se zadovoljiti oko 50 odsto potreba našeg tržišta

I proizvodnja mliječnih proizvoda raste

Premija za kravlje mlijeko iznosi 0,25 KM po litru, za otkupljeno ovčije i kozije mlijeko iznose 0, 40 KM, prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, u 2020. godini.

"U 2019. godini isplaćeno je ukupno 12 premija za 12 mjeseci i za to je bilo izdvojeno ukupno 27.326.273 KM", navode iz Ministarstva poljoprivrede RS.

Takođe, prema statističkim podacima, raste i proizvodnja mliječnih proizvoda

Mlijeko kao strateški izvozni artikal

Prema Analizi trgovinske razmjene poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, za period 2017 - 2019. godine, mlijeko je jedan od glavnih izvoznih proizvoda naše zemlje (u odnosu na ostale analizirane poljoprivredne artikle). 

Uspjeh za bh. mljekarstvo - odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU!

"Izvoz agrarnih proizvoda iz BiH, fokusiran je na nekoliko glavnih grupa. Ovi specifični proizvodi čine prosječno dvije trećine od ukupnog izvoza. U strukturi izvoza, najzastupljeniji su voće, mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice i proizvodi od brašna, kao i povrće i meso", stoji u dokumentu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. 


Tagovi

Izvoz mlijeka Vladimir Usorac Proizvodnja mlijeka Farme goveda Prehrambeni proizvodi Premije za mlijeko Novčani podsticaji Ministarstvo poljoprivrede RS Domaće tržište Izvozni artikal


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.