Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 05.02.2020. 13:30

Mogućnost izvoza domaćeg mlijeka na rusko tržište?

Prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede, postoji šansa za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Ruske Federacije, koje je jedno od najvećih međunarodnih tržišta.

Foto: Bigstockphoto/LightField Studios
  • 262
  • 70
  • 0

Nakon mogućnosti plasiranja domaće maline na rusko tržište, sada postoji šansa i za potencijalni izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Rusku Federaciju.  

Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za veterinu, razgovarao je sa rukovodećim čelnicima kompanije "Mlijekoprodukt" u Kozarskoj Dubici o mogućnostima izvoza prehrambenih proizvoda na ovo veliko tržište. 

Uvezli smo više od 49 miliona litara mlijeka i pavlake u 11 mjeseci prošle godine

Podsjetimo da je inspekcija Ruske Federacije posjetila ovu kompaniju u 2016. godini, ali da tada nije došlo do dogovora kada je riječ o izvozu poljoprivrednih proizvoda i roba, prenosi RTRS.

Rusko tržište zahtjevnije od EU?

Prema riječima Kneževića, zahtjevi ruskog tržišta su izuzetno strogi, čak i u nekim aspektima, strožiji od pravila Europske unije. No, domaće firme su na dobrom niou poslovanja i mogu da odgovore na principe i procese ovog međunarodnog tržišta. 

"Ne smatramo da tu ima mnogo ključnih problema", zaključuje pomoćnik ministra i dodaje da je optimističan u vezi mogućnosti izvoza mlijeka u Rusiju, bar kad su u pitanju neka domaća preduzeća. 

Otvaranje novih tržišta kao cilj

Sledeći korak je donošenje konačne odluke da "Mlijekoprodukt" želi širiti tržište u tom smislu. 

"To je interes svih nas, a zadatak i opredjeljenja i ministarstva i Vlade je kreiranje rezervnih tržišta i otvaranje mogućnosti za potencijalne izvoze u slučaju tržišnih poremećaja, koji su se pogotovo sa mlijekom i mliječnim proizvodima već dešavali", kaže Knežević.

Iz kompanije kažu kako je ovim sastankom ustvari ponovo aktualizovano pitanje izvoza mlijeka i njegovih prerađevina na tržište Rusije.

Saradnja s Poljacima za jači mljekarski sektor

"Svakako da nam je prioritet obezbijediti mogućnost izvoza na još jedno značajno tržište, a Ruska Federacija je svakako jedno od najvećih", rekao je Vlado Sandić, predstavnik firme.

Pored regionalnog izvoza, u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, ali i evropskog, tj., na tržište EU, cilj je proširiti se i na rusko.


Tagovi

Izvoz mlijeka Mliječni proizvodi Rusko tržište Ruska Federacija Dragan Knežević Domaće firme Pitanje izvoza mlijeka Vlado Sandić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.