Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbjednost hrane
  • 20.08.2020. 16:30

Postoji li rizik prijenosa koronavirusa hranom?

Obavezno je temeljno pranje voća i povrća, prije jela ili kuhanja čistom vodom, ali i prebrisati sva pakovanja hrane nakon doalska iz trgovine.

Foto: Depositphotos/RodicaCiorba
  • 50
  • 10
  • 0

Agencija za sigurnost hrane BiH redovno prati sve moguće rizike po zdravstveno stanje potrošača, u segmentu sigurnosti i bezbjednosti hrane kako na domaćem tako i na svjetskom nivou. 

Aktuelni koronavirus ne može se razmnožavati u hrani jer mu je za tako nešto potreban domaćin, a to je ljudski ili životinjski organizam. Trenutno nema naučnih dokaza da se ovim virusom može zaraziti kroz probavni sistem

Koja nas hrana zanima u doba pandemije? Sve što jača imunitet pa i kiseli krastavci

Iz ove institucije navode da je COVID-19 respiratorna bolest i glavni način prenošenja je putem direktnog kontakta osoba. 

"Postoji mogućnost da kapljice iz disajnog sistema zaražene osobe dospiju na bilo koji predmet ili površinu pa da dođe do zaraze drugih lica i samim dodirom kontaminirane površine nakon čega bi dodirnuli svoja usta, nos ili oči", navodi za Avaz.ba direktor Agencije za Sigurnost hrane BiH, Džemil Hajrić.

Virus može preživiti čitav dan na kartonu

Prema nekim statističkim istraživanjima, urađenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), virus 2019-nCoV može preživiti na različitim površinama. Konkretno, do 72 sata na plastičnoj ili površini od nehrđajučeg čelika, do četiri sata na bakru i do jednog dana na kartonu.

"Opasnost od dolaska u dodir sa virusom, zbog rukovanja kontaminiranim predmetima od strane zaraženog, nije nemoguće u teoriji, ali isto tako nije ni visoka. Zbog toga je važno pridržavati se preporučenih pravila - ne dodirivati lice rukama za vrijeme kupovine hrane, prati ruke nakon dolaska kući. Takođe, obavezno je temeljno pranje voća i povrća, prije jela ili kuhanja čistom vodom, ali i prebrisati sva pakovanja hrane nakon doalska iz trgovine", objašnjava Hajrić. 

Uticaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

U cilju pružanja podrške, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u aprilu 2020. godine objavila je i prijevod smjernica Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom "COVID-19 i sigurnost hrane".

U smjernicama je detaljno opisan i način na koji se u praksi mogu sprovoditi mjere fizičke distance u sredini u kojoj se prerađuje hrana i data su uputstva za korištenje i odlaganje lične zaštitne opreme, poput maski i rukavica.


Tagovi

Bezbjednost hrane Agencija za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić Koronavirus Kupovina hrane Svjetska zdravstvena organizacija Sprovođenje mjera Prijevod smjernica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]