Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništen urod
  • 25.07.2018. 17:00

Poljoprivrednici iz Banjaluke i Prijedora slomljeni i psihički i fizički, Mirjanić obećao pomoć

Nemoguće ih je sada procijeniti, ali komisije će to utvrditi. U zavisnosti od toga kolike su, Vlada i nadležne institucije će razmotriti i odrediti se prema tome. U svakom slučaju pružit ćemo pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli značajnu štetu", rekao je ministar Stevo Mirjanić.

Foto: Pixabay/maraisea/richardbarnard1957
  • 415
  • 28
  • 0

Nakon što je proteklog vikenda područje Banjaluke i Prijedora pogodilo veliko olujno nevrijeme praćeno gradom, ta je mjesta posjetio Stevo Mirjanić,  ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Ministar je tom prilikom izjavio kako će Vlada i nadležne institucije pružiti pomoć svim poljoprivrednim proizvođačima iz Banjaluke i Prijedora, a koji su pretrpjeli velike štete na usjevima, prenose Nezavisne

"Nemoguće ih je sada procijeniti, ali komisije će to utvrditi. U zavisnosti od toga kolike su, Vlada i nadležne institucije će razmotriti i odrediti se prema tome. U svakom slučaju pružit ćemo pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli značajnu štetu", rekao je Mirjanić u Verićima kod Banjaluke, gdje je posjetio imanje Vinke Savić.

On je rekao da je na uskom dijelu ovog područja postojala situacija elementarne nepogode, iako je postojao efikasan sistem djelovanja kada je riječ o protivgradnoj preventivi.

Zbog zabrane korištenja zračnog prostora Protivgradna preventira RS nije mogla razbiti gradonosne oblake

"Moramo sagledati štete, vijeti kako pomoći tom stanovništvu, a prije svega poljoprivrednicima koji od toga žive. Kada je riječ o poljoprivrednicima sa područja Banjaluke komisije su već na terenu i procjenjuju štetu, sabrat ćemo to i štete koje su bile na dijelovima drugih opština i gradova, i Vlada će zauzeti o tome aktivan stav", rekao je Mirjanić dodajući da se podsticaji za poljoprivredu redovno isplaćuju i da će svi poljoprivredni proizvođači biti isplaćeni u toku ove godine onako kako je to utvrđeno u budžetu i programima Vlade.

Uništen joj kukuruz kojom hrani stoku

Vinka Savić iz Verića kod Banjaluke je rekla da se dogodila velika katastrofa i da su stradali usjevi, bašte, voćnjaci i objekti. "Štetu procijeniti ne mogu. Pošto hranim stoku, ja samo u sjetvu kukuruza uložim negdje 30.000 do 40.000 KM, a gdje je ostalo", rekla je Savićeva.

Grom udario u štalu, izgorio čitav objekt i hrana za stoku

Ova stanovnica Verića, koja u tom mjestu ima farmu sa 75 goveda, izrazila je zadovoljstvo zbog obećanja reosornog ministra da će joj dati podršku.

Voćari slomljeni i psihički i fizički

Mirjnanić je posjetio i voćara iz Babića, Stanka Mršića, koji posjeduje oko dva hektara jabuke i kruške i oko pet dunuma jagode. Mršić je izjavio novinarima da oko 50 posto roda leži na zemlji, a da se od ostatka na granama oko 30 posto neće moći održati. "Situacija je katastrofalna jer voćarima sva šljiva leži na zemlji, a kad se gleda finansijski, mi smo dovedeni na rub egzistencije, da ne kažem da smo psihički i fizički slomljeni", rekao je Mršić.

Dragomir Vujković iz Babića koji ima voćnjak od nepuna dva hektara jabuke i šljive izjavio da je šljiva stradala 90 posto i da na stablima nema više plodova. "Po mojoj procjeni, oko 80 posto plodova koja su ostali na jabuci je udareno, a oko 35 odsto je oboreno na zemlju i ostaje nešto cijelih plodova na kojima smo izvršili tretman da ne dođe do truleži, ali bojim se da ćemo imati preveliku trulež", dodao je on.


Tagovi

Uništen urod Šteta na voću Šteta na povrću Grad Procjena Naknada štete Banjaluka Prijedor Nevrijeme


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.