Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad u BiH
  • 23.07.2018. 10:00

Zbog zabrane korištenja zračnog prostora Protivgradna preventira RS nije mogla razbiti gradonosne oblake

U subotu je Protivgradna preventiva RS na području Prijedora, Laktaša, Banjaluke i Prnjavora ispalila 64 protivgradne rakete kojima je ipak spriječen dio štete. No, zbog zabrane kontrole leta nisu mogli djelovati s obzirom na gradonosne oblake koji su se pojavljivali.

Foto: Protivgradna preventiva RS
  • 5.465
  • 299
  • 0

Snažno nevrijeme s obilnim padavinama, u prvom redu gradom, pogodilo je u subotu područje Prijedora,  Banja Luke, Tešnja i Zavidovića. Velika šteta se još uvijek zbraja na poljoprivrednim zemljištima, privatnim i javnim objektima, vozilima. 

Toga je dana Protivgradna preventiva Republike Srpke na području Prijedora, Laktaša, Banjaluke i Prnjavora ispalila 64 protivgradne rakete kojima je ipak spriječen dio štete. No, zbog zabrane kontrole leta nisu mogli djelovati s obzirom na gradonosne oblake koji su se pojavljivali.

Naime, u razdoblju od 17.36 do 18.03 i od 18.36 do 19.07 sati zbog zabrane korištenja dijela zračnog prostora, zbog sigurnosti letenja nisu ispaljene protivgradne rakete. 

"U periodu potencijalne opasnosti praćeni su superćelijski grmljavinski procesi, koji su se kretali od Une prema istoku preko branjene teritorije Prijedora, Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Prnjavora i Stanra. Prvi odrazi su ojačali zapadno od branjene teritorije do nivoa gradonosne superćelije. Prve stanice Grada Prijedora su djelovale na nove ćelije, ali je već stvoreni grad padao na terenu Prijedora. Imali smo prekid u djestvu zbog sigurnosti letenja, kada je superćelija dostigla gradonosne razmjere i davala grad na terenu Banjaluke. Ponovo imamo prekid dejstva zbog sigurnosti letenja kada je opasan oblak bio na terenu Laktaša i Prnjavora. Paralelno se novi proces razvijao u Kantonu Tuzla i ugrožavao Lopare, Ugljevik, Zvornik. Na njega nismo morali djelovati raketama. Iza 20 časova ovi procesi postepeno gube gradonosne razmjere", stoji u izvještaju o dejstvu na dan 21. jula 2018. godine kojega je na svojim stranicama objavila Protivgradna preventiva RS. 

Zaključak je kako su zabrane za korištenje vazdušnog prostora imale uticaj na kvalitet dejstva toga dana, a cijeli izvještaj možete pročitati u dokumentu ispod članka. 


Dokumenti


Tagovi

Grad u BiH Nevrijeme Gradonosni oblaci Protivgradna preventiva RS Rakete Zabrana Poljoprivredno zemljište


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.