Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva na pragu
  • 20.02.2022. 16:00

Poljoprivrednici FBiH traže hitno uvođenje plavog dizela ili jeftinije gorivo

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi u kojoj poljoprivrednici nemaju ovu pogodnost. Obični i plavi dizel potpuno su isti po sastavu, samo se razlikuju u boji jer se na obični plaća PDV, a plavi je oslobođen poreza

Foto: Renata Prusina
  • 155
  • 44
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacija Bosne i Hercegovine povodom stalnog rasta cijena repromaterijala za sjetvu od svih nivoa vlasti traži hitnu reakciju za iznalaženje načina uvođenja plavog dizela.

"Vrijeme za proljetnu sjetvu je na pragu. Cijene repro materijala za sjetvu i dalje rastu posebno je to slučaj s gorivom koje je svaki dan skuplje, a isto čini veliki dio ulaznog troška u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovim putem tražimo hitnu reakciju za uvođenje plavog dizela", navodi se u saopćenju Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

Ako ta mjera nije moguća, poljoprivrednici FBiH traže hitnu intervenciju robnih rezervi s gorivom po povoljnijim cijenama za primarne poljoprivredne proizvođače.

Poljoprivrednici zatražili tematsku sjednicu o uvođenju plavog dizela

Podsjetimo, Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske zatražilo je, početkom februara, održavanje posebne tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj bi se razmatralo uvođenje plavog dizela.

U izjavi za Agroportal prošle sedmice je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Damir Arnaut rekao kako se nada da će tematska sjednica biti sazvana do kraja ovog mjeseca, u suprotnom najavljuje da će Naša stranka inicirati rješavanje ovog pitanja. 

"Ako to izostane, mogu garantirati da će Klub Naša stranka-Nezavisni blok već u martu u proceduru uputiti izmjene Zakona o akcizama na način da se kroz član 36. osigura da se od akciza izuzmu, odnosno plavi dizel uvede i za poljoprivrednike", obećao je on.

Hoće li bh. poljoprivrednici dobiti plavi dizel - Usorac lobira, Aranaut garantuje pomoć

U anketi na Agroklubu smo pitali čitaoce šta misle - hoće li BiH uvesti plavi dizel za poljoprivrednike? Većina smatra da neće biti uveden jer vlast nema interesa, dok dio njih vjeruje kako će poljoprivreda prije doživjeti gašenje nego ovu privilegiju. 

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi u kojoj poljoprivrednici nemaju ovu pogodnost. Obični i plavi dizel potpuno su isti po sastavu, samo se razlikuju u boji jer se na obični plaća PDV, a plavi je oslobođen poreza. Zakona o akcizama BiH ne predviđa oslobađanje poljoprivrednih proizvođača od plaćanja akciza na dizel-gorivo, dok se istovremeno putarina ne plaća za onaj koji se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica. 


Tagovi

Plavi dizel Nafta Gorivo Cijene Damir Arnut Udruženje poljoprivrednika FBiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

32


Glasova: 11

Da 34,4%

Glasova: 16

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,6%

Pregled ankete

Pregled ankete