Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čekajući odgovor
  • 14.02.2022. 09:00

Hoće li bh. poljoprivrednici dobiti plavi dizel - Usorac lobira, Aranaut garantuje pomoć

Zakona o akcizama BiH ne predviđa oslobađanje poljoprivrednih proizvođača od plaćanja akciza na dizel-gorivo, dok se istovremeno putarina ne plaća za onaj koji se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica

Foto: Depositphotos/dpfoxfoto
  • 356
  • 81
  • 0

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH još se nije oglasilo o inicijativi Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske za održavanje tematske sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatralo uvođenje plavog dizela. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi u kojoj poljoprivrednici nemaju ovu pogodnost. 

Obični i plavi dizel potpuno su isti po sastavu, samo se razlikuju u boji jer se na obični plaća PDV, a plavi je oslobođen poreza. Zakona o akcizama BiH ne predviđa oslobađanje poljoprivrednih proizvođača od plaćanja akciza na dizel-gorivo, dok se istovremeno putarina ne plaća za onaj koji se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica. 

Na vrata Parlamenta BiH

Godinama poljoprivrednici traže isto. No, vlast do sada nije posegla ni za jednom konkretnom mjerom u tom pravcu. Predsjednik Udruženja mljekara RS, Vladimir Usorac kaže kako je u državi ostalo još 30 posto poljoprivrednika koji proizvode hranu, te da ćemo onog momenta kada i oni prestanu s radom, sve uvoziti. 

Poljoprivrednici zatražili tematsku sjednicu o uvođenju plavog dizela

"Lobirao sam kod nekih poslanika, vidjet ćemo šta će biti. Nisam razgovarao s članovima kolegija Nebojšom Radmanovićem, Denisom Zvizdićem i Borjanom Krišto. Oni donose odluku o dnevnom redu. Naredne sedmice ću u Sarajevo pa ću vidjeti koga mogu naći“, kaže Usorac, svjestan da drugog načina nema. 

On je dodao kako vlast treba biti svjesna da poljoprivrednici ne oru puteve, te da ni jedna država tako ne pravi auto-puteve. 

Arnaut garantuje pomoć

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH, Damir Arnaut, za Agroklub kaže da obećanja koja su data, kada su se povećavale akcize - da će iste rezultirati ubrzanom gradnjom autocesta, apsolutno nisu ispunjena. Kako navodi, tome svjedoči činjenica da je u četverogodišnjem periodu od povećanja akciza do danas napravljen minimalan napredak na gradnji koridora V-c, a drugi projekti nisu započeti. 

"Da je užurbana gradnja autocesta pratila povećanje akciza, poljoprivrednici bi imali korist od lakšeg i bržeg plasmana svojih proizvoda na evropska tržišta, a ovako su samo oštećeni", rekao je Arnaut. 

Parlamentarci žele raspravu o plavom dizelu (Foto: Depositphotos/aleks_kend)

Istakao je kako se nada da će tematska sjednica biti sazvana do kraja ovog mjeseca. 

"Ako to izostane, mogu garantirati da će Klub Naša stranka-Nezavisni blok već u martu u proceduru uputiti izmjene Zakona o akcizama na način da se kroz član 36. osigura da se od akciza izuzmu, odnosno plavi dizel uvede i za poljoprivrednike", obećao je on.

Podrška parlamentaraca

Saša Magazinović, zastupnik iz SDP-a BiH, navodi kako dopis nije dobio lično, ali da podržava svaku vrstu razgovora o životnim temama. 

"Položaj poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini i problemi u poslovanju jeste jedna od njih. Bez prejudiciranja zaključaka podržavam razgovor na ovu temu", rekao nam je Magazinović.

Hrvatska zamrznula cijena plavog dizela - na koliko dugo?

Podršku raspravi o ovoj temi daje i parlamentarac Branislav Borenović iz PDP-a, navodeći kako je jasno da se poljoprivrednici nalaze u teškoj situaciji i da je potrebna sveobuhvatna rasprava na kojoj treba otvoriti sve moguće načine pomoći. 

"Krajnje je vrijeme da se pomogne našim poljoprivrednim proizvođačima. Govorim za sve institucije, trebaju se maksimalno uključiti. Akcizna politika je potpuno pogrešna i dovela je do značajnog poskupljenja, posebno goriva i trebalo bi je uskladiti s realnim potrebama poljoprivrednih proizvođača“, rekao je Borenović. 

U tom smislu, kako dodaje, uvođenje plavog dizela, smanjenje akciza ili neka druga vrsta podrške kroz razvojne politike je dobro došla. 


Tagovi

Plavi dizel Nafta Gorivo Vladimir Usorac Damir Arnut Saša Magazinović Branislav Borenović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete