Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uredba Vlade
  • 08.02.2022. 10:00

Hrvatska zamrznula cijena plavog dizela - na koliko dugo?

Uredbom se i cijene za litru Eurosupera95 ograničavaju na maksimalno 11,37 kuna (2,86 KM) te Eurodizela na 11,29 kuna (2,84 KM) za litru, sve s PDV-om.

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 118
  • 15
  • 0

Vlada Hrvatske donijela je uredbu kojom je odredila najviše cijene naftnih derivata. Plavi dizel je u idućih mjesec dana zamrznut na 6,5 kuna (1,63 KM) za litru, s PDV-om.

Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesena je na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, uslijed ponovnog velikog poskupljenja ovih energenata. Njome se i cijene za litru Eurosupera95 ograničavaju na maksimalno 11,37 kuna (2,86 KM) te Eurodizela na 11,29 kuna (2,84 KM) za litru, sve s PDV-om.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu Uredbe, odnosno s danom objave u Narodnim novinama.

Ova odluka se ne odnosi na derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima odnosno benzin s više oktana i tzv. "premium" goriva, koja su i inače nešto više od osnovnog eurosupera 95 i eurodizela. Maksimalni iznosi maloprodajnih cijena sadrže cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. Uračunata je i premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu, napominje se u saopćenju. 

U Hrvatskoj  tržište u potpunosti određuje cijenu goriva od 2014. godine. Tamošnja Vlada je u oktobru prošle godine po prvi put donijela ovakvu uredbu, nakon snažnog poskupljenja na međunarodnim tržištima zbog oporavka potražnje nakon pandemije. Zbog pada cijena na svjetskom tržištu, od 7. decembra lani je ukinuta ta uredba.

Poljoprivrednici zatražili tematsku sjednicu o uvođenju plavog dizela

Podsjetimo, poljoprivredni proizvođači u Bosni i Hercegovini već godinama traže uvođenje plavog dizela, navodeći da jedini u Evropi koja nemaju ove povlastice. Jučer je Udruženje mljekara RS uputilo dopis Parlamentu BiH u kojem su zatražili održavanje posebne sjednice na kojoj bi se razmatralo uvođenje plavog dizela. 


Tagovi

Plavi dizel Nafta Gorivo Hrvatska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.