Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robne rezerve
  • 12.04.2022. 10:00

Počela podjela dizel goriva poljoprivrednicima u FBiH

Poljoprivrednim proizvođačima s područja Grada Tuzle, isporuka goriva vršit će se sutra, 13. aprila

Foto: Depositphotos/dpfoxfoto
  • 505
  • 81
  • 0

Isporuka dizel goriva za poljoprivredne proizvođače s područja općine Domaljevac-Šamac, počela je u petak, 8. aprila. Podršku su ostvarili poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini dobili poticaje po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava te prijavili proizvodnju u 2022. godini.

Predviđena je dodjela 43.000 litara za 130 poljoprivrednih proizvođača s područja Domaljevca-Šamca, navedeno je na stranici ove općine.

Gorivo se dodjeljuje poljoprivrednim proizvođačima na temelju odluke Vlade Federacije BiH o davanju na trajno korištenje bez naknade dizel goriva u količini od 1.400.000 litara iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi.

Sutra isporuka u Tuzli

Poljoprivrednim proizvođačima s područja Grada Tuzle, isporuka goriva vršit će se sutra, 13. aprila, u vremenu od 8 do 16h, na lokaciji Poljoprivredne zadruge "Agropromet" ul. Mihajla Mikelje Tešića br. 92, Simin Han, Tuzla, prema federalnim i kantonalnim spiskovima.

Na službenoj stranici grada, objavljene su i liste poljoprivrednika koji imaju pravo na ovu vrstu podrške.

Podsjetimo, ministar poljoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić je u intervjuu za Agroklub, rekao kako će prema njihovim informacijama Direkcija robnih rezervi Federacije BiH do kraja sedmice početi dijeliti dizel gorivo poljoprivrednim proizvođačima.

"Naš kanton je u prioritetu i nadam se da će distribucija biti završena do kraja iduće sedmice", naveo je Begić.

Ministar Begić: Gorivo za poljoprivrednike u TK do kraja sedmice, spremamo i nove programe 

Prethodno su, prošle sedmice za naš portal iz Hifa Petrola potvrdili da počinje isporuka goriva iz robnih rezervi. I direktor FDRR, Tončo Bavrka, je naveo kako će distributer, odnosno općinski djelatnici u sektorima poljoprivrede animirati korisnike ove vrste podrške da na lokacijama koje su odredili počne podjela goriva.

Hitna intervencija

Vlada FBiH je odluku o podjeli goriva iz robnih rezervi donijela 24. marta, kao hitnu intervenciju uslijed rasta cijena energenata na tržištu, a kako bi se pomogla proljetna sjetva. 

Poljoprivrednicima će biti podijeljeno po 50 litara goriva po hektaru obrađene površine. Odnosno, maksimalan iznos ne može biti veći od ostvarene podrške za broj hektara obrađenih u prošloj godini.


Tagovi

Gorivo Dizel gorivo Robne rezerve Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Tuzla Domaljevac Šamac Emir Begić Tončo Bavrka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete