Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrada rukotvorina
  • 22.04.2021. 12:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Ove subote održaće se kreativne radionice za žene, ali i edukacije o pčelarenju

Ova manifestacija daje šansu ženama da nauče nove tehnike, te da se osnaže i podignu svoje samopouzdanje.

Foto: Arhiva Udruženja "Bubamara"
  • 176
  • 369
  • 0

Udruženje žena "Bubamara" iz Banje Luke pokrenulo je projekat pod nazivom "Učimo zajedno!" uz pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena iz Omiša. Tokom njegovog trajanja u ovom gradu će se realizovati radionica izrade narukvica, kao i suvenira dekupaž tehnikom. Tu su i škole plavog veza, heklanja, zatim heklanja nakita žicom, quillinga i škola pčelarenja.

Dozvoljeni broj učesnica za svaku radionicu je 15, a organizatorice ističu da je moguće i pomjeranje datuma njihovog održavanja, u zavisnosti od epidemiološke situacije. Održavanje onih prvih planirano je za subotu, 24. april, u Inovacionom centru u Banjaluci, na adresi: Park Mladena Stojanovića broj 4.

Prva je predviđena za 11 sati i odnosiće se na izradu narukvica, a druga, na temu izrade suvenira dekupaž tehnikom za 12 sati i 15 minuta.

Ova manifestacija daje šansu ženama da nauče nove metode, te da se osnaže i podignu svoje samopouzdanje. Voditeljice su žene koje se bave izradom rukotvorina i kojima se daje prilika da svoje znanje prenesu zainteresovanim članicama.

Usvajanje novih vještina i osnaživanje žena

U sklopu projekta, Dragana Ćorokalo će održati radionice heklanog nakita od žice. U "Bubamari" je dvije godine i ovo joj je već drugi put da učestvuje u događaju.

Ističe i da cilj nije samo osnaživanje žena već i podrška, razmjena iskustava, dijeljenje primjera i sugestija među članicama.

"Nas 15 će biti tu da nauči i savlada nove vještine. Međutim, nije poenta samo da ih naučimo nego i da se družimo. Sve to nama pomaže u našem kreativnom radu", priča nam Dragana.

Razmjena iskustva, učenje novih vještina i lijepo druženje

Ona će održati tri predavnja o pravljenju nakita koji se hekla od žice. Ističe da se već dugo bavi ovim inovativnim poslom i da je izgradila svoj prepoznatljivi stil. Napominje i da je za njegovu izradu potrebna samo žica i perle.

"Moja mašta i inspiracija pronašli su način da se izraze u kreiranju tog jedinstvenog nakita od žice. Inače se time bavim već duži niz godine i postala sam prepoznatljiva", kaže za Agroklub ova vrijedna žena, dodajući da mnogo ljudi vrjednuje njen rad i većina Banjalučanka ga i kupuje i nosi.

Dragana sa ponosom ističe kako je jedina u okruženju koja ga pravi na ovakav način. Tvrdi da u ponudi ima mnogo onog heklanog, ali da ga niko ne pravi na način koji ona primjenjuje. Zato joj je veoma drago što će svoje znanje i iskustva podijeliti i sa drugim ženama. Iako do sada nije često držala obuke o izradi nakita, naglašava da je veoma uzbuđena.

Škola pčelarstva kreće od idućeg mjeseca

Pored ovih kreativnih radionica, članice Udruženja će imati priliku i da pohađaju edukacije iz oblasti pčelarstva. U okviru škole pčelarenja, za polaznice će se organizovati predavanja, posjete pčelinjaku, praktična obuka o sadnji sadnica medonosnog bilja i prerade pčelinjih proizvoda.

"Škola pčelarenja započinje u maju i prijave su u toku. Planirano je da 15 žena obučimo osnovnim tehnikama ove grane poljoprivrede", kaže nam Ranka Vojnović, jedna od organizatorica.

Predavanja će obuhvatiti teme kao što su izbor mjesta za pčelinjak, potrebna oprema, vrste i dijelovi košnica, bolesti pčela i zaštita, pčelinja paša, te rad na pčelinjaku.

Med se traži na sve strane - nema ga bukvalno ni kilogram!?

Posjete pčelinjaku će se realizovati u skladu sa vremenskim prilikama i aktivnostima koje budu u toku.

"Zahvaljujući ovoj Školi, oformićemo dva edukativna pčelinjaka koji će osigurati dalje usavršavanje članica Udruženja i samoodrživost projekta. Osim navedenih aktivnosti, za vrijeme trajanja projekta uredićemo prostor za budući Edukativni centar što će našoj organizaciji pomoći da poboljša i unaprijedi svoj rad",  otkriva nam Vojnović njihove dalje planove.  

Inače, Udruženje žena "Bubamara" je neprofitabilna i nestranačka organizacija, osnovana kako bi ohrabrila i promovisala one koje se bave organskom poljoprivredom i proizvodnjom zdrave hrane.

Pored toga, "Bubamara" afirmiše svoje članove, njihov rad i stvaralaštvo te promoviše permakulturu, ekološku proizvodnju i održivi razvoj


Tagovi

Kreativne radionice Škola pčelarenja Izrada nakita Heklani nakit Dekupaž tehnika Dragana Ćorokalo Ranka Vojnović Izrada rukotvorina Edukativni pčelinjak


Autorica

Nataša Tomić

Više [+]

Master student poljoprivrede i novinar iz hobija.