Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robna razmjena
  • 30.07.2022. 13:30

Od početka godine najviše uvezli mesa, a izvezli masnoća i ulja

U prvom polugodištu ove godine je izvezeno agro i prehrambenih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 488 mil KM, što predstavlja povećanje izvoza za 89 mil KM ili 22%

Foto: Depositphotos/mc.atolye
  • 228
  • 24
  • 0

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, objavila je izvještaj o ukupnom obimu razmjene BiH u prvih šest mjeseci ove godine i on iznosi 23,2 mlrd KM, odnosno povećan je za 41,1 posto, odnosno 6,8 mlrd KM u odnosu na isti period lani.

Kada je riječ o agro i prehrambenoj industriji, ovaj sektor u ukupnom izvozu učestvuje sa 5,3%, a u ukupnom uvozu sa 14,4%. U prvom polugodištu 2022., ovih proizvoda je izvezeno u ukupnoj vrijednosti od 488 mil KM, što predstavlja povećanje izvoza za 89 mil KM ili 22%. U izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo.

Vrijednost uvoza je daleko veća i iznosi 2 mlrd KM, što je povećanje od 470, 5 mil KM ili 31 posto u odnosu na isti period lani. Vrijednosno najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane - hrana za životinje, proizvodi na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće.

Za četiri mjeseca uvozna voda koštala više od polovine godišnjeg poticaja agraru

Razmjena vode i dalje rezultira deficitom. U period januar – juni je uvezeno vode u vrijednosti od 109,3 mil KM, a izvezeno 24, 6 mil KM, što je deficit od 84,6 mil KM. Vodu najviše uvozimo iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Drvni sektor

Drvni sektor u ukupnom izvozu učestvuje s 10%, a ukupnom uvozu sa 2,1%. Ostvaren je suficit od 640 mil KM i veći je za 16,4% ili oko 90 mil KM u odnosu na isti period 2021. godine.
Vrijednost izvoza drvne industrije iznosila je 926.285.518 KM što je za 171,7 mil KM ili 23% više od izvoza za isti period u 2021. godini.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene drvne industrije u prvih šest mjeseci u 2022. godini iznosio je 1.212.753.369 KM. Najveći porast izvoza ostvarili su: proizvodi šumarstva, građevinska stolarija, rezana građa i elementi, ploče i furnir.

Omogućen izvoz drvenih briketa iz BiH - nema domaćih kupaca

Od ukupnog izvoza, 90 % drvne industrije u prvih šest mjeseci u 2022. godini realizirano je na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska najznačajniji izvozni partneri.

Ukupni uvoz i izvoz

Ukupan izvoz je iznosio 9,3 mlrd KM i veći za 39,17% u odnosu na isti period 2021. godine, dok je vrijednost uvoza 13,9 mlrd KM, što je više za 42,4%.

"Pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene ukazuju na povećanje izvoza i uvoza. BiH dobar dio uvoza ostvaruje radi izvoza, odnosno uvozi radi dorade proizvoda, nakon čega iste proizvode izvozi, što je uzrok visokog deficita, koji se stalno povećava", navedeno je u ovom izvještaju.

Istaknuto je i kako neizvjesnost oko rata u Ukrajini i dalje energetske krize onemogućava pozitivne prognoze na EU tržištu, pa tako i u BiH. Najviše se izvozila električna energija, čija ukupna vrijednost iznosi 701.400.981 KM, vodeća tarifa kod uvoza su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih mineral, čija je vrijednost 1.375.409.011 KM.

U robnoj razmjeni, najznačajniji partneri BiH su zemlje članice Evropske unije, potpisnice CEFTA sporazuma, EFTA (Švicarska),dok na ostala tržišta otpada svega 5,9 posto. Najznačajniji partner po obimu razmjene iz EU je Republika Hrvatska.


Tagovi

Vanjskotrgovinska razmjena Uvoz Izvoz Meso Ulje Voda VTK BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Stolisnik ili hajdučka trava i kantarion ili gospina trava, smatraju se jednim od najstarijih ljekovitih biljaka za ozdravljenje i dobro raspoloženje. 😊☀️❣️U Mostaru je vrijeme njihove berbe. 🌼💮
Cim#netaknutapriroda 🌿