Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjena odluke
  • 29.07.2022. 10:30

Omogućen izvoz drvenih briketa iz BiH - nema domaćih kupaca

Izvoz briketa ne ugrožava stanovništvo u BiH u pogledu nabavke i cijene ovog energenta, jer se više od 95 posto od ukupne domaće proizvodnje plasira na EU tržište

Foto: Depositphotos/petr73
  • 332
  • 54
  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izmijenilo je odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, kojom se omogućava izvoz drvenih briketa iz BiH, s obzirom na to da na domaćem tržištu nema zainteresovanih kupaca.

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prethodno je više institucija zatražilo omogućavanje izvoza briketa koji su dodatni proizvod u drvnoj industriji i bez tržišta u BiH, pa bi zbog troškova njihovog skladištenja bila dovedena u pitanje proizvodna radna mjesta i opstanak drvoprerađivačkih subjekata koji su do sada izvozili ovaj proizvod.

U zahtjevu Privredne komore FBiH navode da izvoz briketa ne ugrožava stanovništvo u BiH u pogledu nabavke i cijene ovog energenta, jer se više od 95 posto od ukupne domaće proizvodnje plasira na tržišta evropskih zemalja te da je potražnja na domaćem tržištu vrlo mala.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u junu privremeno zabranila izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, koja će se primjenjivati do kraja septembra, odnosno 90 dana. Svrha uvođenja ove mjere je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u našoj zemlji, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu. 

Zemlje Evropske unije su se, zbog nemogućnosti dobavljanja drva i ogrijeva iz Ukrajine, okrenule ka Bosni i Hercegovini, te je iz naše države u prvih pet mjeseci svakog dana odlazilo 30 do 50 šleperskih isporuka drveta, te 20 do 30 šleperskih isporuka peleta, tj. 500 do 700 tona. 


Tagovi

Drvni briketi Izvoz drveta Vijeće ministara BiH Zabrana izvoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞