Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dom naroda
  • 04.10.2022. 13:30

Ništa od jeftinije sjetve: Poljoprivrednici ogorčeni zbog otkazivanja sjednice

Sve su prilike da će i u ovoj sezoni poljoprivrednih radova izostati "pomoć" države, a koja bi se osjetila kroz niže cijene. 

Foto: Bigstockphoto/Xato Lux
  • 201
  • 140
  • 0

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je trebala biti održana danas, otkazana je zbog nedostatka kvoruma. Naime, na zasijedanju se nije pojavio dovoljan broj delegata za održavanje sjednice.

Dopredsjedavajući ovog doma, Bakir Izetbegović, koji je zakazo zasjedanje, konstatirao je da sjednici prisustvuje svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, jedan delegat iz hrvatskog kluba (Zlatko Miletić) te da nije prisutan ni jedan delegat iz Kluba srpskog naroda, piše Fena.

Dvije tačke dnevnog reda

"Prema tome, nemamo kvorum, nisu se stekli uvjeti za održavanje sjednice i otkazujem sjednicu", naveo je on.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebali razmatrati izvještaje o postizanju identičnog teksta koji se tiču dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i izmjena Zakona o akcizama u BiH. Samo ove dvije tačke su na dnevnom redu hitne sjednice.

Riječ je o rješenjima koja su u različitim tekstovima usvojena u dva parlamentarna doma, Predstavničkom i Domu naroda, zbog čega su prošli i proces usaglašavanja, te ponovo stavljeni na dnevni red.  

Ništa od nižih cijena

Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva, a drugim zakonskim prijedlogom bi bila uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te 22 posto na luksuznu robu.

Jesenja sjetva pšenice mogla bi oboriti sve rekorde cijena

Imajući u vodu da jesenja sjetva i sadnja počinju, kao i aktuelna politička dešavanja nakon općih izbora koji su održani u nedjelju, 2. oktobra, sve su prilike da će i u ovoj sezoni poljoprivrednih radova izostati "pomoć" države, a koja bi se osjetila kroz niže cijene goriva, ali i sjemenskog i sadnog materijala. 

Ne može sramnije

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, prokomentirao je za Agroklub današnje otkazivanje sjednice riječima: "Sramno da ne može biti sramnije". On je dodao kako su ovim postupkom delegati iz reda hrvatskog (njih četiri) i srpskog (svih pet) naroda potvrdili da opstruišu sve ono na što poljoprivrednici godinama ukazuju kao potrebu. 

"A, to je formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou države i zaštita domaće proizvodnje. Upravo su oni uzrok propasti poljoprivrede države", ocijenio je Bićo. 

Podsjetimo Klub srpskog naroda čine četiri delegata iz SNSD-a i jedan iz SDS-a te niko od njih danas nije došao na sjednicu, dok sva četiri delegata koja se nisu pojavila na današnjem zasjedanju iz Kluba hrvatskog naroda, dolaze iz HDZ-a BiH. 


Tagovi

Akcize Gorivo Dom naroda Cijene Sjemena Sadnice Bakir Izetbegović Nedžad Bićo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !