Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Liberalizacija tržišta
  • 14.06.2022. 18:00

Nezabilježena mjera: Ukida se carina za preostalih sedam proizvoda iz Moldavije

U jednoj godini će se više nego udvostručiti količina proizvoda koji se bescarinski mogu uvoziti iz te zemlje u Uniju, čija bi vrijednost, procjenjuje se, mogla biti oko 55 miliona eura

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 154
  • 19
  • 0

Uskoro bi na evropska tržišta trebalo stizati više moldavskih šljiva, grožđa i drugih poljoprivrednih proizvoda oslobođenih od carine. Naime, Evropska komisija je predložila uredbu kojom se omogućuje privremeno poboljšanje pristupa tržištu za preostalih sedam proizvoda iz te zemlje na koje se pri ulasku u Uniju još uvijek primjenjuju carinske kvote, stoji u saopćenju EK.  

Ta solidarna mjera, kako ju nazivaju, osmišljena je kako bi se Moldaviji pomoglo nadoknadi gubitak glavnih tržišta i tranzitnih čvorišta za te ključne poljoprivredne proizvode. 

Kratkoročna i dugoročna pomoć

"Ničim izazvana i neopravdana agresija Rusije ozbiljno utječe na ekonomiju Ukrajine, ali i na njenih susjeda, u ovom slučaju Moldavije. Odluka kojom se više nego udvostručuje sedam kvota za ključne poljoprivredne proizvode koje ta zemlja izvozi, konkretan je izraz solidarnosti Unije", izjavila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

S njom se složio i izvršni potpredsjednik EK i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis dodavši da će se ovom mjerom direktno pomoći tamošnjim proizvođačima i poduprijeti ekonomska otpornost te zemlje u trenutnim teškim okolnostima. 

Evropski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski kaže kako je ovo do sada nezabilježena mjera moldavskim proizvođačima, a koja će im pomoći da kratkoročno smanje neke od tržišnih pritisaka. "Dugoročno, potičemo ih da ulažu u kapacitete za preradu i proizvodnju s većom dodanom vrijednošću. Daljnjim poboljšanjem kvalitete svojih proizvoda ojačat će položaj na tržištu Unije. Spremni smo im pružiti tehničku pomoć u tom pogledu", poručio je. 

Kojih je to sedam proizvoda? 

Do sada gotovo svi proizvodi ove zemlje koja graniči s Ukrajinom na istoku i Rumunijom na zapadu mogu ući u Uniju bez naplate carine na temelju detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine (DFCTA).

Predloženim mjerama obuhvaćeno je preostalih sedam proizvoda čiji izvoz još nije sasvim liberaliziran, a to su šljive, stolno grožđe, jabuke, paradajza, češnjak, trešnje i sok od grožđa. Dakle, ovom će se uredbom na razdoblje od jedne godine više nego udvostručiti količina proizvoda koji se bescarinski mogu uvoziti iz te zemlje u Uniju, čija bi vrijednost, procjenjuje se, mogla biti oko 55 miliona eura, pri čemu se oko 10 miliona eura odnosi na šljive, a 27 miliona eura na stolno grožđe.

Na popisu su i trešnje i češnjak (Foto: M.C.Celić)

Kako se ističe u saopćenju, dodatna liberalizacija uvoza u Uniju pomoći će moldavskim proizvođačima i izvoznicima da nadoknade tržišne gubitke koje su pretrpjeli zbog ruske agresije na Ukrajinu. Uz povećanje pristupa cestovnom prometu u Uniji, o čemu se trenutno pregovara, liberalizacija bi trebala znatno olakšati izvoz u i preko Unije. Nastavit će se daljnji dogovori koji bi mogli dovesti do potpune liberalizacije trgovine.

Šta je s francuskim "zrcalnim klauzulama"?

Ovo bi mogao biti još jedan "udarac" poljoprivredi EU, nakon što je Europski parlament u maju podržao jednogodišnju suspenziju uvoznih carina EU na sav ukrajinski izvoz, kako bi se podržala privreda zemlje. 

Ugledni Politico piše kako ovakvom politikom u vodu pada francuski prijedlog za nametanje strožih propisa o uvezenoj hrani, kako za ljude tako i stočnoj. Naime, Francuska je 1. januara 2022., prvi puta u četrnaest godina preuzela predsjedavanje Vijećem EU, a koje traje nešto više od dvije sedmice, do 30. juna. Prioritet predsjedavanja je bilo jačanje standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. 

Francuska predsjedava Vijećem EU: Za kakav agrar se zalaže Macron?

Namjera im je bila da se neevropski poljoprivredni dobavljači pridržavaju istih kriterija za sigurnost hrane, kvalitete i zaštite okoliša kao i domaći proizvođači, pri čemu vlade članica imaju mogućnost uvođenja "zrcalnih klauzula" u trgovinske sporazume kako bi ih na to prisilile.

"To je bila vruća tačka dnevnog reda prije francuskih izbora, a nakon toga je nekako tiho umrla", izjavio je za Politico jedan diplomat EU. Dakle, tresla se brda, rodio se miš. Dapače, ratna je ekonomija dovela do toga da je EU blok otvorio svoje granice za ukrajinske žitarice, a sada i za proizvode iz Moldavije. 

"Upotreba zrcalnih klauzula nije sprint, to je trčanje na duge staze. One će sigurno biti na dnevnom redu u nadolazećim predsjedništvima", izjavio je Pekka Pesonen, generalni sekretar evropskog udruženja poljoprivrednika Copa & Cogeca.

Nakon Francuske, predsjedavanje Vijećem EU preuzima Češka, od 1. jula do 31. decembra, a nakon nje Švedska, do kraja prve polovine 2023.


Tagovi

Moldavija Solidarna mjera Liberalizacija tržišta Carinske kvote Ukidanje Zrcalne klauzule


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete