Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 01.01.2022. 07:30

Francuska predsjedava Vijećem EU: Za kakav agrar se zalaže Macron?

Šta će Francuska uraditi tokom svog mandata? Kako zaštiti domaću poljoprivredu od nelojalne konkurencije?

Foto: Depositphotos/vverve
  • 95
  • 36
  • 0

Nakon slovenačkog predsjedavanja, Francuska od danas, 1. januara 2022. godine, prvi put u četrnaest godina, preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije koje će trajati do 30. juna.

"Predstojeće predsjedavanje imat će za cilj da krene ka moćnoj Evropi u svijetu, potpuno suverenoj, slobodnoj da donosi vlastite izbore i sposobnoj da upravlja svojom sudbinom", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na nedavno održanoj konferenciji u Jelisejskoj palači

On je otkrio pet prioriteta na kojima će Pariz raditi, a to su reforma Šengena, odbrana evropskog socijalnog modela, pomirenje klimatskih ambicija i ekonomskog razvoja, digitalna transformacija te vladavina prava "o kojoj se ne može pregovarati".

Poljoprivreda kao strateška oblast

Istaknuo je da će se predsjedavanjem zalagati za jačanje standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a nastojaće ih dodatno ojačati u mnogim oblastima, posebno kada je riječ o pesticidima, doprinosu agrara dekarbonizaciji i krčenju šuma.

Rekao je da se od domaćih farmera traži da se pridržavaju viših sigurnosnih i ekoloških standarda od svojih stranih konkurenata, a rezultat je da su proizvodi koji ne ispunjavaju pravila EU ipak široko dostupni na europskim tržištima.

Jačanje standarda je na prvom mjestu (Foto: Vedran Stapić)

Zahtjevaće da se neevropski poljoprivredni dobavljači pridržavaju istih kriterija za sigurnost hrane, kvaliteta i zaštite okoliša kao i domaći proizvođači, pri čemu vlade članica imaju mogućnost uvođenja "zrcalnih klauzula" u trgovinske sporazume kako bi prisilile da to urade.

"U nedostatku ovih odredbi Unija neće samo izlagati svoje farmere nelojalnoj konkurenciji, već će to dodatno otežati evropskoj poljoprivredi da ispuni standarde EU. Ujedno su ugroženi potrošači unutar EU jer im se prodaju proizvodi povezani s destruktivnim i neodrživim poljoprivrednim praksama zabranjenim u Evropi", izjavio je Macron. 

Naglasio je da evropski ekonomski igrači ne mogu biti žrtve napora u borbi protiv klimatskih promjena. Najavio je i da će koristi alate za borbu protiv krčenja šuma te zabraniti uvoz proizvoda koji doprinose njihovu uništavanju (uzgoj soje, stočarstvo itd.).

Postepeno ukidanje pesticida

Potvrdio je želju Francuske da usvoji mjere za postepeno ukidanje pesticida i osigura da agrar EU ostane sektor izvrsnosti u cijelom svijetu.

"Uvoz mesa iz zemalja poput Brazila, SAD-a i Kanade redovno krši pravila EU protiv upotrebe hormona rasta, hrane za životinje i nehumanog tretmana i transporta životinja", upozorio je Macron. 

Treba napomenuti da su u oktobru francuski, španjolski i austrijski ministri poljoprivrede napisali zajednički uvodnik pozivajući EU da promijeni svoj pristup i postavi standarde za međunarodnu trgovinu.

Jedan od izazova za francusko predsjedavanje EU je uvjeriti ostale članice da je zahtjev Pariza za harmoniziranim standardima koji pokrivaju uvoz poljoprivrednih proizvoda neodvojiv od vodećeg Zelenog dogovora EU, kao i od suštinskog koncepta evropskog suvereniteta.

Macron se zalaže za postepeno ukidanje pesticida (Foto: Depositphotos/mrfotos)

Spominjući trenutni kontekst zdravstvene i klimatske krize u kojem će se održati šestomjesečno predsjedavanje, Macron je podsjetio na ciljeve EU za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. i postizanje ugljične neutralnosti do 2050.

Reforma Šengena

Detaljno je opisao i mjere za reformu šengenskog prostora, podsticanje odbrane, djelovanje u oblasti zapošljavanja, budžetske, kao i digitalne politike.

Rekao je da želi Evropu koja je "sposobna da kontroliše svoje granice" i koja će uvesti reformu šengenskog područja slobodnog kretanja kao dio borbe protiv terorizma.

Zbog problema priliva migranata i drugih otvorenih pitanja insistirao je na važnosti odnosa s afričkim kontinentom i najavio samit EU-Afrika koji će se održati u februaru u Briselu, a Francuska će 10. i 11. marta održati samit oko novog modela rasta i ulaganja.

Na kraju su predstavljene mjere u oblasti obrazovanja, s ciljem stvaranja većeg broja univerziteta i razvoja šestomjesečne javne službe za osobe mlađe od 25 godina – nadovezujući se na uspjeh i dostignuća Erasmus programa.

Treba napomenuti da je Macron odbio da se predstavi kao kandidat za iduće predsjedničke izbore u ovoj zemlji.


Tagovi

Francuska Predsjedavanje Vijeće EU Emmanuel Macron


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete