Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Liberalizacija tržišta
  • 23.05.2022. 18:00

Bez presedana: Ukida se carina na ukrajinski izvoz u EU

EU je najvažniji trgovinski partner Ukrajine, s više od 40 posto njezine ukupne robne razmjene u 2021. S druge strane, ta je zemlja 15. najveći trgovinski partner EU-a

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 219
  • 39
  • 0

Evropski je parlament u četvrtak podržao jednogodišnju suspenziju uvoznih carina EU na sav ukrajinski izvoz, kako bi se podržala ekonomija zemlje.

Ova privremena liberalizacija trgovine, podržana s 515 glasova, uz 32 protiv i 11 suzdržanih, odgovor je na utjecaj ruskog rata protiv Ukrajine, koji ometa trgovinsku sposobnost zemlje, stoji u saopćenju EP-a. Njome će se u potpunosti ukinuti uvozne naknade na industrijske proizvode, ulazne carine na voće i povrće, kao i antidampinške naknade i zaštitne mjere na uvoz čelika na razdoblje od godinu dana.

"Suočena s ruskom agresijom, Ukrajina se bori ne samo za svoju slobodu i sigurnost, već i za slobodu i sigurnost cijele Evrope. Stoga je moramo podržati na svim nivoima sa svim alatima koji su nam na raspolaganju: ne samo oružjem i sankcijama, već i našom trgovinskom moći", poručila je stalna izvjestiteljica za Ukrajinu Sandra Kalniete dodajući da pružanje podrške za odbranu ne završava na bojnom polju nego uključuje sigurnost da njezina privreda ostane otporna i konkurentna.

"Moramo pokazati da je naša podrška Ukrajini apsolutna, nepokolebljiva i nepovratna provedbom ovih mjera liberalizacije trgovine bez presedana", rekla je Kalniete. 

Kako stoji u saopćenju, odnosi između EU i Ukrajine regulirani su Sporazumom o pridruživanju što je od 2016. tamošnjim poduzećima osiguralo povlašteni pristup tržištu EU.

EU je najvažniji trgovinski partner Ukrajine, s više od 40 posto njene ukupne robne razmjene u 2021. S druge strane, ta je zemlja 15. najveći trgovinski partner EU-a i čini oko 1,2 posto ukupne trgovine. 


Tagovi

Liberalizacija tržišta Ukidanje carina Ukrajinski izvoz Sandra Kalniete Europski parlament Bez presedana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.