Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenje oranje
  • 09.09.2020. 13:30

Napravite dobar izbor plugova za predstojeće oranje

Prilikom izbora pluga, bitno je izabrati pravi i pri tome voditi računa i koja je snaga traktora kojim se duboko oranje obavlja.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 343
  • 154
  • 0

Odmah nakon skidanja usjeva, zemljište treba pripremati za iduću godinu, a prvi korak je duboko oranje. I taj, kao i svi ostali poslovi u poljoprivredi, mora biti urađen pravovremeno i kvalitetno. Stručnjaci apeluju na poljoprivrednike da samo sa ispravnom i dobro pripremljenom mehanizacijom obavljaju tu veoma važnu aktivnost. 

Milan Pupovac, profesor mehanizacije, podsjeća da bez dobro pripremljenih mašina nema ni dobrog posla na njivi. Prilikom izbora pluga, bitno je izabrati pravi i pri tome voditi računa i koja je snaga traktora kojim se duboko oranje obavlja.

Uticaj pravilne obrade zemljišta na visinu prinosa

"Odmah nakon žetve soje, suncokreta i berbe kukuruza, treba obaviti i jesenje duboko oranje. Ono predstavlja osnovnu obradu, a neophodno je svakako uskladiti pogonsku jedinicu, u ovom slučaju traktor, koji će se agregatirati sa njim. Ako je traktor, primjera radi 577, ide na plug koji ima širinu zahvata oko 70 centimetara", kaže Pupovac i dodaje da sve širine plugova preko 70 cm mogu se koristiti za neka plića oranja, na primjer, garenja.

Noviji traktori - moderniji plug

Novi traktori traže i novu poljoprivrednu mehanizaciju. Kada su u pitanju moderniji plugovi, oni su namjenjeni za ravansko oranje, bez razora, imaju hidrauličko okretanje, ali je i kod njih, kao i kod onih starije generacije, potrebno podešavanje.

Plug prilagodite snazi traktora

"Bitno je da plug bude 'izravnat' po uzdužnoj i poprječnoj osi. To znači da uzdužno, svako plužno tijelo radi na istoj dubini, a po poprječnoj osi treba biti ugao od 90 stupnjeva, kako bi se brazda okrenula za 135 stupnjeva, koliko preporučuje nauka i kako je pravilno. Plug ne smije biti, kako naš narod kaže - nasađen ni na lijevu ni na desnu stranu, već stajati pod pravim uglom u odnosu na zemlju, onda kada je desni točak u brazdi."

Podešavanje na ravnoj površini i na parceli

Ovo se može veoma jednostavno podesiti kod kuće prije samog ulaska u njivu.

"Znaju naši poljoprivrednici da uz pomoć grede koja je približna dubini oranja, a koju podbace pod lijevu stranu točka, mogu dobro podesiti plugove. Kada je traktor nagnut na ravnoj površini dvorišta, plug podesiti da stoji pod uglom od 90 stepeni u odnosu na površinu zemlje, uz napomenu da se podešavanje mora uraditi i na samoj parceli", dodaje Pupovac.

Nakon dubokog oranja, plugove treba na adekvatan način spremiti za sljedeću godinu. Najvažnije ih je dobro očistiti, oprati, osušiti, a zatim običnim sprejem nanijeti zaštitnu boju koja će sprječiti oksidaciju.

Zimsko oranje i đubrenje za bolji rod povrća

Podsjetimo, pravilna obrada zemljišta veoma je važna, zato što ona treba održati i popraviti njegovu strukturu, fizičko - hemijske i mikrobiološke osobine. Duboko zimsko oranje treba obaviti na dubinu od 35 - 40 cm. Oranični sloj prevrnuti i izložiti uticaju vlage, zraka i mraza. Tako se vlažnost preko zime sakuplja u tlu, a u proljeće brzo suši pa se blagovremeno mogu sprovesti pripreme za proizvodnju ranog povrća.


Tagovi

Jesenje oranje Plugovi Značaj jesenjeg oranja Traktor Izbor plugova Obrada zemljišta


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas