• Europska mora
  • 30.06.2020. 07:30

Na pomolu je nepopravljiva šteta za europska mora?

Zbog povećanih prijetnji koje predstavlja prekomjerno iskorištavanje morskih resursa, zagađenje i klimatske promjene, potrebne su hitne mjere kako bi se europska mora vratila u dobro stanje, upozorava Europska agencija za okoliš.

Foto: Depositphotos/heiko119
  • 43
  • 5
  • 0

Europski okeani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti uključujući posljedice zagađenja, prekomjerni izlov i uticaj klimatskih promjena, upozorila je Europska agencija za okoliš (EEA) koja napominje da nemamo vremena za novu deceniju zanemarivanja i zloupotrebe ekosistema jer je na pomolu nepopravljiva šteta.

Dodatan pritisak na već iscrpljen ekosistem

Iako mora i okeani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji kao i u turizmu te doprinose regulaciji klime, stanovništvo ih i dalje uništava. Naime, morski svijet se suočava s ogromnim gubitkom bioraznolikosti pa tako velik broj morskih vrsta poput tuljana, kitova i bakalara prema analizama pokazuje nepovoljni konzervatorski status.

Preventivnim djelovanjem protiv trovanja ribe

Takođe, trenutna upotreba mora od Baltičkog do Sredozemnog uzima danak što rezultira promjenama u fizičkom, ali i njegovom hemijskom sastavu. Ova vijest je loša jer utiče na naš kvalitet kao i sredstva za život te ekonomiju.

Prema izvještaju, klimatske promjene pojačavaju druge negativne uticaje na morske ekosisteme. Tako će na primjer, prema očekivanjima, nadmetanje u Europskoj uniji za izlov riba, proizvodnju fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije rasti što će predstavljati dodatan pritisak na već iscrpljene ekos.

Nada je Zeleni plan Europske komisije?

Ipak, prema izvještaju EEA-e postoje znakovi oporavka morskog ekosistema u nekim područjima kao rezultat značajnih napora koji se koriste već decenijama kako bi se smanjio uticaj zagađivača, eutrofikacijom i prekomorskim ribolovom.

Potpisan Plavi manifest: Cilj - čišći oceani i mora do 2030.

"Još uvijek imamo priliku obnoviti naše morske ekosisteme ako djelujemo odlučno i skladno te ako uspostavimo održivu ravnotežu između načina na koji koristimo mora i našeg uticaja na morski okoliš", kaže Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e. Naime, on polaže nade u zeleni plan Europske komisije i nove strategije biološke raznolikosti EU do 2030. godine.


Tagovi

Europska mora Okeani Zagađenje EEA Ekosistem Hans Bruyninckx


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Park prirode Tajan, vodopad Kamenica,
Jezero Mašica 700mnv.
ko ne voli prirodu nije mi jasan !?