Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad medvjeda
  • 14.07.2021. 16:30

Medvjed uništio košnice u potrazi za hranom, djelomično i pčelarevom krivicom?!

Ova sezona ionako je bila loša jer je cvijet bio bez nektara pa mukama pčelara nikad kraja jer protiv medvjeda se ne može puno šta učiniti. 

Foto: Arhiva udruženja "Balj" (ilustracija)
  • 136
  • 388
  • 0

Na teritoriji Unsko sanskog kantona, tačnije u naselju Klokot, nedaleko od Bihaća, prošle nedjelje medvjed je u potrazi za hranom uništio 12 košnica sa medom i na taj način nanio velike gubitke pčelaru Đulagi Mujagiću. Ovo nažalost nije usamljen slučaj napada divlje zvijeri na njegov pčelinjak. 

Kako navodi BHRT, u momentu kada je došlo do štete, Mujagić je bio na putovanju, na godišnjem odmoru. Aktuelna sezona ionako je bila loša jer je cvijet bio bez nektara pa mukama pčelara nikad kraja jer protiv medvjeda se ne može puno šta učiniti. 

Prema njegovim riječima, pričinjena šteta je velika. Jedina olakšavajuća okolnost je ta što na pčelarstvo više gleda kao na hobi

"Ako bi ta pčelinja društva koje je medvjed uništio, proračunali na pet godina, to je otprilike oko 70 košnica i kada se pomnoži to sa 2.000 KM, računica je prosta. I da nije zaštićen, ja ga ne bih dirao jer to je njegov problem", navodi ovaj proizvođač, napominjući da mu je jedino žao pčela što se rasipaju i što su uginule, a što se drugih gubitaka tiče, manje mu je žao.

U toku jučerašnjeg dana medvjed im uništio pčelinjak i pojeo med

Međutim, za ono što se dogodilo djelomično i sam snosi odgovornost jer je prije polaska na put, zaboravio da uključi struju iako je imao sve uslove za to. 

"Sad sam je uključio, ali kasno. Mada, nije kasno, doći će on opet", razmišlja Mujagić i kaže da u ovoj godini ne očekuje gotovo ništa od meda, a prema Zakonu, lovačko udruženje nadoknađuje štetu samo pod određenim okolnostima. 

Moraju se poštovati i određene mjere !

Iz Lovačke organizacije u Bihaću, kažu da moraju postojati propisane mjere, koje je obavezno ispoštovati. "Ako je stado u pitanju, trebalo bi da postoji čvrsta ograda, a ako je pčelinjak da ima električni pastir. Da to nije baš skroz otvoreno i pristupačno divljim životinjama", napominje Kaled Hašimbegović, predsjednik ove organizacije.

Iz Lovačkog udruženja u tom gradu istakli su da se brojno stanje medvjeda na planini Plješevici znatno povećalo i da se ovakvi slučajevi mogu očekivati i u narednom periodu.

Mrki medvjed nastavlja sa "posjetama", u Kostajnici uništio desetak košnica

Da se to ne dešava prvi put, potvrđuje slučaj kada je u selu Gumnjani kod Kostajnice, na imanju Zdravka Jovanića, mrki medvjed napravio veliku štetu, uništivši desetak pčelinjih košnica u potrazi za medom. 

Sve je snimila nadzorna kamera Lovačkog udruženja "Balj", na čijem snimku se jasno vidi kako ovaj medvjed provaljuje ogradu da bi došao do meda u tamošnjem pčelinjaku, a pomenuto imanje obišli su i lovci sa tog područja kako bi utvrdili šta se zaista dogodilo.


Tagovi

Napad medvjeda Uništio košnice Mrki medvjed Električni pastir Pčelinje košnice Pčelarenje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.