Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladni medvjed
  • 21.04.2021. 15:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

U toku jučerašnjeg dana medvjed im uništio pčelinjak i pojeo med

Lovci kažu kako su ovdašnji medvjedi miroljubivi i da gotovo nikada neće napasti čovjeka, izuzev u ekstremnim situacijama, kada se osjete ugroženim.

Foto: Depositphotos/STYLEPICS
  • 241
  • 224
  • 0

Na teritoriji Unsko sanskog kantona, tačnije u okolini sela Modra, nedaleko od Sanskog Mosta, medvjed je tokom jučerašnjeg dana uništio pčelinjak, u kojem je bilo na desetine košnica i pri tom se poslužio i medom. 

Pretpostavka je da je u pitanju onaj isti koji je u posljednje vrijeme viđen neposredno blizu kuća, u par tamošnjih sela, pišu Nezavisne. Stanovništvo posebno ima razloga za brigu jer su se košnice nalazile na udaljenosti od samo par stotina metara od prvih naselja. Upravo u ovom kraju zbog bogate ispaše mnogi sanski pčelari drže svoje košnice jer su paše bogate zbog blizine okolnih šuma i livada.

Ljudi su u strahu od gubitaka, a neki su počeli s premještanjem košnica na druge lokacije. Oni iskusniji lovci kažu da se medvjedi bude iz zimskog sna i da su u potrazi za hranom, a imajući u vidu i to da ih je u grmečkim šumama sve više, neki se spuštaju i u neposrednu blizinu sela. Ovoj činjenici ide u prilog i to što je u periodu nakon rata veliki broj podgrmečkih sela napušten pa se ove divlje životinje bez straha kreću.

Medjvedi nisu agresivni, iako prave velike štete

U Lovačkom društvu "Sana" kažu kako ovakvi događaji više nisu rijetkost te da pokušajem iznošenjem hrane u visoke šume, oni žele nahraniti svoje potomstvo. Nedavno je na lokalitetu Mrežnica medvjed provalio u lovački objekat, privučen mirisom hrane koja se nalazila unutra.

Ipak, lovci navode kako su ovdašnji medvjedi miroljubivi i da gotovo nikada neće napasti čovjeka, izuzev u ekstremnim situacijama, kada se osjete ugroženim.

"Brojno stanje ovih životinja na području našeg lovišta znatno je veće, s obzirom na to da je posljednjih deset godina na snazi izričita zabrana lova na njih. Prema procjenama kojima raspolažemo, samo na području lovišta kojim gazdujemo obitava preko pedeset jedinki", objašnjava Mesud Aganović, sekretar "Sane".

Gladni sanski medvjed uništio pčelinjak sa oko 70 košnica

Uništavanje pčelinjaka od strane ovih šumskih predatora nije usamljen slučaj u tamošnjim selima. O tome svjedoči primjer o kome smo ranije pisali. Na teritoriji podgrmečkog sela Grdanovci, udaljenog 20 km od Sanskog Mosta, u jesen 2019. godine uništen je pčelinjak s oko 70 košnica

Pretpostavlja se da samo u okviru sanskog lovišta danas živi preko 50 medvjeda iako je procijenjeni optimalni broj na tom prostoru oko 20.


Tagovi

Napad medvjeda Uništio pčelinjak Sanski pčelari Premještaju košnice Visoke šume Miroljubivi medjevedi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.