• Gladni medvjed
  • 16.09.2019. 18:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Grdanovci, Sanski Most

Gladni sanski medvjed uništio pčelinjak sa oko 70 košnica

Lovočuvar Izet Alagić otkriva da je na tom području viđena i medvjedica sa dva mečeta, ali i da nikada nije zabilježeno da su se medvjedi iz visokih šuma spuštali u blizinu sela.

Foto: Pixabay/jakeeche
  • 368
  • 22
  • 0

Ove je godine pred pčelarima u Unsko-sanskom kantonu puno izazova. Slaba paša zbog nepovoljnih vremenskih prilika već je smanjila prinos meda i ugrozila opstanak pčela, a sada se pčelari u okolici Sanskog Mosta moraju "boriti" i s medvjedom. 

Mještani i pčelari u strahu

Kako pišu Nezavisne, na području podgrmečkog sela Grdanovci, udaljenog 20 km od Sanskog Mosta, medvjed je prošle sedmice uništio pčelinjak s oko 70 košnica. Čini se kako se radi o istom medvjedu koji se posljednjih sedmica spuštao blizu kuća u tom selu, zbog čega su mještani, ali i pčelari u strahu. 

Upravo na tom području zbog bogate ispaše mnogi sanski pčelari drže svoje košnice, a zbog medvjeda je dio njih počeo s premještanjem košnica na druge lokacije. 

Lovočuvar Izet Alagić otkriva da je na tom području viđena i medvjedica sa dva mečeta, ali i da nikada nije zabilježeno da su se medvjedi iz visokih šuma spuštali u blizinu sela. 

Životinje u šumi nemaju što jesti

"Ova godina je bila nerodna, podbacili su voće i drugi šumski plodovi, pa su životinje gladne. Spuštaju se u blizinu naselja u potrazi za hranom i očekivati je da ovakvih slučajeva bude još više. U dosta sela danas ne živi niko, pa se medvjedi bez straha spuštaju u nizine", kazao je Alagić.

Naime, krajem augusta u Grdanovce, na imanje starice Milke Milinković nekoliko dana zaredom dolazio je medvjed i jeo jabuke sa stabla

Početkom oktobra počinje lovna sezona 

Pretpostavlja se da samo na području sanskog lovišta danas živi oko 50 medvjeda iako je procijenjeni optimalni broj na tom prostoru oko 20.

U Lovačkom društvu "Sana" kažu da su u pitanju zaštićene životinje i da je organizacija eventualnog lova na medvjeda skupa i komplikovana. Ipak, procjenjuju da će se situacija početkom oktobra, kada počinje nova lovna sezona, popraviti, jer će lovci s psima biti prisutni u lovištu, što će otjerati ove zvijeri u njihova prirodna staništa.


Tagovi

Gladni medvjed Napad medvjeda Grdanovci Izet Alagić Lovna sezona


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.