• Uništeni pčelinjak
  • 26.04.2021. 09:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Gumnjani

Mrki medvjed nastavlja sa "posjetama", u Kostajnici uništio desetak košnica

Mještani kostajničkog sela Gumnjani noćima ne spavaju zbog posjeta nenadanog gosta, mrkog medvjeda. On se odvažio da priđe kućama i u jednom domaćinstvu uništio desetak košnica u potrazi za medom.

Foto: Arhiva udruženja "Balj"
  • 105
  • 9
  • 0

U selu Gumnjani kod Kostajnice, na imanju Zdravka Jovanića, mrki medvjed napravio je veliku štetu, uništivši desetak pčelinjih košnica u potrazi za medom. Pčelar strahuje da će ova "posjeta" nenadanog gosta dovesti do velikih gubitaka pčelinjih društava.

Sve je snimila nadzorna kamera Lovačkog udruženja "Balj", na čijem snimku se jasno vidi kako ovaj medvjed provaljuje ogradu da bi došao do meda u tamošnjem pčelinjaku. Pomenuto imanje obišli su i lovci s ovog područja, kako bi utvrdili šta se zaista dogodilo.

Medvjed svratio da se zasladi ?!

Predsjednik udruženja lovaca "Balj", Nenad Reljić, kaže da na toj teritoriji medvjedi prolaze svake godine u ovo doba, a što potvrđuju njihovi tragovi, kao i da je ovo prvi put da se navedeni šumski predator zadržao.

"Nama su ruke vezane jer je kod nas mrki medvjed zaštićena vrsta i ne smijemo da ga odstrijelimo, već možemo samo da ga pratimo", kaže za Agroklub Reljić, dodajući da su ga prvo primijetili na području Novog Grada, tačnije kod Svodne, a sada je evo već četiri dana u njihovoj opštini. "Kamerama je zabilježen i njegov ulazak na imanje Jovanića, gdje je, kako se vidi došao da se zasladi. Prepostavljamo da mu je prirodno stanište Grmeč", objašnjava naš sagovornik.

Napravio velike gubitke pčelarima

Sa medvjedom "oči u oči" 

Reljić ističe da kostajnički lovci pokušavaju da pronađu rješenje u saradnji sa Lovačkim savezom.

Prema njegovim riječima, prije svega se nadaju se da će sam napustiti taj kraj, kao što je bilo i ranijih godina. "Međutim, ako se to ne desi, moraćemo ga uspavati i prebaciti na područje odakle potiče, odnosno njegovu pravu sredinu, a to je najvjerovatnije Grmeč ili područje Šipova", priča ovaj lovac, naglašavajući da će tu životinja onda biti svoj na svome, a i ljudi u Gumnjanima će konačno odahnuti.

Trenutno, lovočuvar "čuva" odbjeglog medvjeda jer je utvrđeno da je u šumi u Gumnjanima, kako ga niko ne bi pokušao odstrijeliti jer je pod zaštitom. Nadamo se da će sam što prije napustiti navedeno područje, čiji mještani žive u strahu da će se s mrkim medvjedom sresti "oči u oči".


Tagovi

Napad medvjeda Uništio košnice Zdravko Jovanić Nenad Reljić Odstrijel medvjeda Lovačko udruženje Mrki medvjed


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mrkva je posijana u baštu, pored luka, jer kažu da se međusobno štite od lukove, odnosno mrkvine muhe. Salatice i kupus još nisu ojačale da idu u baštu, zemlja je još pomalo hladna, ali sa ostalim presadnicama adaptiraju se na balkonu. Ove... Više [+]