Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 21.04.2022. 16:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Lipicaneri traže nove vlasnike - na prodaju 17 konja iz ergele "Vučijak"

Početna cijena kreće se od 800 do 3.000 maraka bez PDV-a, a riječ je o životinjama starim od dvije do 16 godina. U javnom pozivu je navedeno da će prodaja biti vršena putem usmenog javnog nadmetanja

Foto: Depositphotos/roman023
  • 1.011
  • 87
  • 0

Prnjavorska ergela "Vučijak" objavila je javni poziv za prodaju 17 konja rase lipicaner, a novac koji obezbijede na taj način iskoristit će za rad i razvoj farme. Navedeno je kako će ljubitelji ovih plemenitih životinja imati priliku da grla pazare u tri navrata.

Prva licitacija bit će održana 14. maja, druga je zakazana za 23. juli, dok je treći termin prodaje planiran u drugoj polovini septembra, piše Glas Srpske

Cijene konja

Početna cijena kreće se od 800 do 3.000 maraka bez PDV-a, a riječ je o životinjama starim od dvije do 16 godina. U javnom pozivu je navedeno da će prodaja biti vršena putem usmenog javnog nadmetanja, po principu viđeno-kupljeno i neće biti primane reklamacije koje se odnose na kvalitet i ostale karakteristike životinja.

Također, istaknuto je kako troškovi odvoza kupljenih konja idu na teret kupca, kao i obaveze plaćanja poreza i ostalih troškova.

Konji su u dobrom stanju, uhranjeni su i bez ikakvih mana (Depositphotos/goceristeski)

"Pravo učešća imaju pravna i fizička lica koja uplate kotizaciju na račun ergele 551-790-22209025-65 kod UniCredit banke Banjaluka ili izvrše uplatu putem blagajne na dan licitacije u visini od 100 maraka. Za najpovoljnijeg ponuđača bit će izabran onaj koji ponudi najveći iznos" stoji u javnom pozivu.

Višak grla

Najpovoljniji ponuđač dužan je u roku od tri dana od dana prijema ugovora o prodaji uplatiti izlicitirani iznos, a nakon pet dana i odvesti kupljene životinje. Direktor ergele "Vučijak" Miroslav Milanković ističe kako je optimalan broj grla na farmi oko 80 te da ih je trenutno čak 130.

"Konji su u dobrom stanju, uhranjeni su i bez ikakvih mana. Prodajemo životinje jer imamo višak grla na ergeli. Prošle godine nije bila baš uspješna prodaja, a ni ove ne očekujemo Bog zna kakav rezultat, s obzirom na to da pandemija virusa korona još traje", rekao je Milanković.

Lipicaneri su kulturno bogatsvo u poljoprivredi - elegantni i dobre ćudi

Dodao je da na ergeli uvijek ima posla i da će novac od prodatih grla ulagati u unapređenje rada ergele i novu opremu za konje. Nakon godina agonije i problema, kako ističe, ergela je stala na noge.

Ergela "Vučijak" Prnjavor, jedna od tri u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je 1946. godine za potrebe tadašnje vojske.


Tagovi

Konji Lipicaneri Vučijak Ergela Prnjavor Javni poziv Prodaja konja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete