Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova ergele
  • 15.03.2020. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prijedor

U obnovu ergele Vučijak, Vlada RS ulaže 300.000 KM

Vlada RS usvojila je prošle sedmice prijedlog mjera za poboljšanje stanja Javne ustanove, Ergele Vučijak u Prnjavoru.

Foto: Depositphotos/goceristeski
  • 130
  • 33
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je prošle sedmice (u četvrtak, 12. 03.), informaciju o stanju u Javnoj ustanovi Ergela Vučijak Prnjavor, kao i prijedlog mjera za njeno obnavljanje.

Podsjećamo da je odlukom Vlade RS, JU Ergela "Vučijak" osnovana u cilju brige i očuvanja genetskog potencijala lipicanske rase konja.

Ergela Vučijak neće biti ugašena - demantiraju u Vladi RS

Vlada RS obezbjedit će sredstva za rekonstrukciju

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo finansija, zaduženi su da ispitaju mogućnosti obezbjeđenja 300.000 KM za rekonstrukciju i adaptaciju postojećih štalskih objekata u JU Ergela Vučijak, Prnjavor u 2020. godini", stoji u vladinom saopštenju.

Pored toga, Vlada RS je zadužila Republičku upravu za geodetsko i imovinsko pravne poslove da sprovede postupak upisa prava svojine na nekretnine, na ovu ergelu, kao jedan od glavnih prioriteta, navodi eKapija.

Ova Javna ustanova osnovana je davne 1946. godine, od kada je u vlasništvu SFRJ i služila za potrebe JNA. Od 1990. godine do danas, vlasnička struktura se mijenjala četiri puta. Vlada RS postala je vlasnik ergele u 2010. godini i tada za nju platila milion KM.

Podsjećamo da je prošle godine takođe ugašena i ergela na Borikama nakon skoro 125 godina postojanja. Ergela je svedena na svega 40 konja koji su često bili izloženi nepovoljnim uslovima poput zime, vjetra ili pak gladi, da bi se na kraju potpuno ugasila.

Čuvena ergela na Borikama poslije 125 godina više ne postoji


Tagovi

Obnova ergele Ergela Vučijak Rekonstrukcija ergele Glavni prioritet Prijedlog mjera Lipicanerski konji Očuvanje genetskog potencijala


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]