Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova borba
  • 01.04.2022. 13:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Ko je dobio državno poljoprivredno zemljište u Odžaku - bika pojeli, a njive drugi uzeli

Cijene koje su ponuđene za državno zemljište su nerealne, tvrde odžački poljoprivrednici. Izbor je tekao po principu – ko da više

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 526
  • 26
  • 0

U Odžaku su jučer javno otvorene ponude učesnika konkursa za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta na području ove općine. Kako tvrde poljoprivredni proizvođači, okupljeni u udruženju "Žito", ponovo su prevareni. Zemljište je dodijeljeno firmi zbog koje su se ranije žalili na uslove konkursa te je slavlje zbog njegovog raspisivanja bilo uzaludno. Bik je kažu "džabe stradao".

Član ovog udruženja Drago Zečević kaže: "Opet je firma Poljoprivrednik d.o.o. sve uzela", navodeći kako su krajem marta otvorene nove kompanije na koje je, kako bi ispunili uvjete, registrirani traktori. Uvjet konkursa je bio upravo da je riječ o proizvođaču s područja općine koji ima registriranu poljoprivrednu mehanizaciju.

"Neka djeca iz Dervente su došla i registrirala firme, ponudili velike sume za zemljište i pokupili svu zemlju i naš mlin Majić dobio je nešto, a od nas seljaka ni jedan nije dobio ni dunuma", kaže Zečević, dodavši kako lokalni poljoprivrednici nastavljaju borbu pravnim putem.

Nakon što informacija bude zvanično objavljena, poljoprivrednici će uložiti žalbu. Triput su, kažu, dobili na sudu zbog sličnog problema, pa se ne boji upustiti u novu bitku. 

Eliminacija seljaka

Cijene koje su ponuđene za državno zemljište su nerealne, tvrde odžački poljoprivrednici. Izbor je tekao po principu – ko da više. "Od 80 KM pa do 250 KM su naveli cijene po dunumu, pa mi to ne bi mogli platiti da smo još ovoliki. Za hektar znači godišnje je to minimum 800 KM, a vi eto računajte koliko su oni spremni platiti i za ostalo za pet godina", dodaje naš sagovornik.  

Okrenuli vola na ražnju u centru grada - slave konkurs za poljoprivredno zemljište

Ova firma je, kako tvrde, i proteklih 10 godina obrađivala 5.200 dunuma državnog zemljišta koje su plaćali 53.000 maraka. Prostom računicom, za samo 400 dunuma sada će plaćati 100.000 KM, kažu poljoprivrednici, navodeći kako je jasno da se išlo na direktnu eliminaciju lokalnih seljaka. 

"Ne znam šta da vam kažem, razočarani smo potpuno. Od njih niko ništa nije mogao dobiti. Na samo otvaranje ponuda došli su poljoprivrednici i advokati ove firme, to vam sve govori o kakvom se statusu radi, čak je bilo komešanja u sali općine, verbalnog sukoba, jer su seljaci izrevoltirani", kaže Snježana Kopačević, također članica udruženja „Žito“

Za Begluk 2.500 KM po ha

Samo u njivi Begluk, dodaje, kojoj i samo ime kaže da je dobra zemlja, "u vrh glave bi hektar iznosio 1.000 maraka, oni su dali 2.500 KM". I tu su, kako navodi Snježana, pretekli domaćeg stočara iz Odžaka čija je farma smještena uz samo zemljište i koji je također dao dobru ponudu. 

Obavijest o dodjeli državnog zemljišta na zvaničnoj stranici općine još uvijek nije objavljena, a odgovor na naš upit poslan kompaniji Poljoprivrednik Derventa do zaključenja ovog teksta nije stigao. 


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Odžak Udruženje Žito Poljoprivrednici Snježana Kopačević Drago Zečević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete