Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavlje u Odžaku
  • 17.03.2022. 16:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Okrenuli vola na ražnju u centru grada - slave konkurs za poljoprivredno zemljište

Konkurs je po novim uslovima, raspisan prije dva dana. Bik na ražnju je ispunjenje obećanja koje su poljoprivrednici dali građanima. No, uslovima konkursa nisu u potpunosti zadovoljni mali poljoprivrednici

Foto: Čitalac Agrokluba
  • 840
  • 200
  • 0

Poljoprivrednici u Odžaku danas su u centru gradu okrenuli vola na ražnju, kako bi proslavili raspisivanje konkursa za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Kako je za Agroklub pojasnio Drago Zečević, član Udruženja poljoprivrednika "Žito", ovo je njihova pobjeda, jer je dvije godine 5.000 dunuma državne zemlje stajalo nezasijano.

Konkurs je po novim uslovima, raspisan prije dva dana. Bik na ražnju je, kaže, ispunjenje obećanja koje su dali građanima, kojima će meso podijeliti i simbolično proslaviti pobjedu, no konkursom po jednakim uslovima za sve, nisu u potpunosti zadovoljni mali poljoprivrednici. 

Višegodišnja borba

Naš sagovornik navodi da se godinama bore za obradivo zemljište, a prije dvije godine su uspješno oborili i pokušaj dodjele zemljišta u koncesiju na više od 40 godina jednoj firmi. Borba je bila teška, a obilježili su je protesti i blokade. Zečević je vlasnik PPG-a i ističe da mali poljoprivrednici ne mogu biti zadovoljni uvjetima konkursa na koji se može javiti svako. 

"Konkurs je napravljen tako da i d.o.o. firme mogu dobiti 700 hektara, obrti 350 ha, a fizička lica i OPG-ovi, gdje je najveći broj ljudi, 200 duluma. Sad najobičnija firma koja postoji na području Odžaka, samo može registrovat jedan traktor i javiti se na konkurs, tako da je mi mali vjerovatno nećemo ni dobiti", kaže ovaj poljoprivrednik. 

Ispekli vola da počaste građane (Foto: Drago Zečević)

On navodi da su firme daleko jače finansijski te sigurno mogu više platiti, zbog čega mali poljoprivrednici strahuju da će opet ostati bez zemlje. 

"Mi smo tražili da svi imamo ista prava – 200 duluma, pa nije važno je li firma ili privatnik i da se podmire ovi domaći ljudi koji se bave poljoprivredom, a kasnije ako ostane viška nek' daju kome hoće. Međutim, oni su igrali na drugu kartu, da ovi veliki pokupe zemlju, a mi ostanemo bez nje, to je to", pojašnjava on. 

Nisu uvaženi zahtjevi

Prošle godine je, navodi, Vlada Posavskog kantona dala aneks ugovora, na ugovor koji je istekao, da bi ga prije pet dana sud proglasio ništavnim, ko će sad odgovarati za to, pita Zečević, dodavši da je jedna firma, na osnovu tog aneksa, lani dobila poticaj za 5.000 dunuma zemlje. 

Odžački poljoprivrednici u protestima zbog zemljišta

"Mi obični poljoprivrednici smo tražili da se ubaci klauzula da ko se nije zadnje tri godine bavio poljoprivredom ne može učestvovati u natječaju, međutim to je bio najveći spoticaj, nisu dali, jer se ne bi mogli javiti svi ovi veliki što će se sada prijaviti", pojašnjava. 

Dodaje kako su, na neki način, iskorišteni mali poljoprivredni proizvođači, odnosno upravo oni koji su se borili na ulici za svoja prava. Danas, njih 20 svoju borbu vode po sudovima, jer su optuženi za ometanje posjeda. 


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivredni proizvođači Odžak Poljoprivredno zemljište Ražanj Bik


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete