Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 21.08.2020. 15:40
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Odžački poljoprivrednici u protestima zbog zemljišta

Danas su se okupili poljoprivrednici iz cijele zemlje, kako bi podržali Odžačane, ali i kako bi iznjeli i ostale probleme koje ih muče.

Foto: Bigstockphoto/blackboard1965
  • 165
  • 56
  • 0

Danas su se poljoprivredni proizvođači iz Odžaka okupili na cesti Odžak - Prud, u mjestu Dubica Donja, kako bi izrazili svoj zahtjev da firma "Poljoprivrednik" iz Dervente, napusti državno poljoprivredno zemljište u Odžaku jer više nemaju ugovor o obrađivanju tla.

Podržali su ih  poljoprivrednici iz cijele zemlje i u planu im je da iznesu i sve ostale probleme koji ih muče. Poljoprivrednici u ovom kraju su u protestima već tri sedmice, a iako su razgovarali sa nadležnim vlastima, problem još uvijek nije riješen, navodi Dnevnik.ba.

Iz kantonalnog ministarstva i općine tvrde da sporno državno zemljište niko neće obrađivati nakon što "Poljoprivrednik" napusti posjed, konkretno do realizacije javnog poziva tako da su poljoprivrednici nastavili proteste. Kažu da će tu ostati sve dok se dogovoreno i ne ispoštuje.

Niko neće obrađivati zemlju, do javnog poziva

Poljoprivredni proizvođači su prije 15 dana imali sastanak sa predstavnicima Posavskog kantona i općine Odžak, na kojem je dogovoreno da će navedena firma napustiti zemlju i da je nakon toga niko neće obrađivati, sve dok se ne raspiše javni poziv za to. Međutim, poziv se ne može raspisati dok ga ne razmotri Vlada Posavskog kantona.

Prema riječima farmera, sve se to odvija jako sporo i od Vlade Kantona zahtjevaju bržu realizaciju onoga što je potrebno uraditi. Kako kažu, firma "Poljoprivrednik" i dalje obrađuje ovu zemlju, iako je ugovor za to istekao.

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali traktorima cestu Odžak - Orašje

Podsjećamo da su početkom mjeseca poljoprivredni proizvođači iz ovog kraja zahtjevali od nadležnih vlasti da im omoguće da oni obrađuju tu zemlju jer je to i u skladu sa zakonom

Lokalna samouprava Odžaka donijela je novi plan upravljanja državnom poljoprivrednom zemljom, a koji kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić nije odobrio.

"Ovo nisu normalne stvari"

I Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH pruža im punu podršku pa je predsjednik ovog udruženja, Nedžad Bićo, rekao kako: "Podržavamo odžačke poljoprivrednike jer ovo nisu normalne stvari da dolazi neka firma iz druge države da obrađuje njihovu zemlju, ispred njihovih vrata i da je u prednosti pri zakupu, koncesiji i slično. Ugovor je istekao i usjevi su skinuti", kazao je procjenjujući da se radi o prosječno 1,5 hiljada hektara.

Prijenos sa protesta uživo možete pratiti na Facebook stranici Udruženje poljoprivrednika FBIH.


Tagovi

Protesti Odžak Poljoprivredno zemljište Državno zemljište Ugovor o obrađivanju tla


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.