Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 01.08.2020. 11:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Odžak

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali traktorima cestu Odžak - Orašje

Ogorčeni poljoprivrednici su tom prilikom poručili da neće dozvoliti da im se otme hljeb iz ruku.

Foto: Facebook/Biljana Drndarski (ilustracija)
  • 358
  • 252
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u Općini Odžak nisu dozvolili tokom jučerašnjeg dana zaposlenima u poduzeću "Poljoprivrednik" da obrađuju državno poljoprivredno tlo, za koje ne postoji važeći ugovor.

Poljoprivrednici ovog kraja zahtjevaju od nadležnih vlasti da im omoguće da oni obrađuju tu zemlju jer je to i u skladu sa zakonom. Razlog za ovaj zahtjev je i taj što je ugovor o obrađivanju tla u navedenoj inostranoj firmi, a koji je važio deset godina, istekao.

Lokalna samouprava Odžaka donijela je novi plan upravljanja državnom poljoprivrednom zemljom, a koji kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić nije odobrio.

Spriječiti rad strane firme

Iz Udruženja poljoprivrednika "Žito", u ovom gradu, kažu kako će ostati na njivi i onemogućiti dalji rad pomenutoj inostranoj kompaniji, navodi Klix.ba.

"Niko od vlasti nije nam se obratio tako da smo mi traktorima blokirali cestu Odžak - Orašje", pojašnjava predsjednik ovog udruženja, Juro Kopačević.

Proizvođači, nezadovoljni postojećom situacijom, održali su protest upozorenja u centru grada i tom prilikom izjavili kako će, u slučaju da se ne ispoštuje ugovor, doći upravo do ovakvog scenarija.

U najavi i protesti nezadovoljnih stočara?

Podršku održanom protestu, kao i farmerima, pružili su načelnik Općine, Jakov Ivanković i predsjednica Općinskog Vijeća u Odžaku, Nasiha Torić.

"Morali smo zaustaviti rad neprijateljskih mašina na zemlji naših djedova. Čekamo hoće li nas neko posjetiti od općinskih i kantonalnih institucija jer je od njih sve i krenulo. Trebalo bi da podržavaju svoj narod, a ne ovako", kazao je Ano Čaktaš, poljoprivredni proizvođač, iz sela Vojskova kod Odžaka.

Ogorčeni poljoprivrednici su tom prilikom poručili da neće dozvoliti da im se otme hljeb iz ruku.

Proizvođači junadi i svinja zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje

Podsjećamo da ovo nisu jedini protesti koji su nastali kao posljedica nezadovoljstva. Takođe i domaći stočari imaju problem sa prodajom utovljenih svinja i junadi pa su se obratili Vijeću ministara BiH sa namjerom da se zaštiti domaća proizvodnja.

U slučaju odbijanja zahtjeva naših farmera, domaća proizvodnja bila bi uništena, a poljoprivrednici su spremni izaći pred državne institucije BiH, kako bi radikalno tražili da se ispune njihovi zatjevi.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Ugovor o obrađivanju tla Nezadovoljni poljoprivrednici Mato Brkić Juro Kopačević Protest upozorenja Jakov Ivanković Nasiha Torić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.