Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke proizvođačima
  • 04.11.2022. 09:00

Jesenja gnojidba zemljišta - imate li izbora?

Sam postotak pojedinih makro i mikro elemenata ovisi o postojećem stanju na parceli pa bi prije svega trebalo obaviti analizu zemljišta

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 120
  • 17
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da na svojim parcelama urade jesenju gnojidbu zemljišta kako bi u narednoj godini imali obiman, zdrav i kvalitetan prinos.

Sam postotak pojedinih makro i mikro elemenata ovisi o postojećem stanju na parceli pa bi prije svega trebalo obaviti analizu zemljišta i u skladu s njenim rezultatima odrediti optimalnu osnovnu gnojidbu.

"Prihvatljiv je i način da se u jesenskoj fazi mirovanja doda jedna, u praksi uobičajena, formulacija namijenjena pojedinim vrstama tla, odnosno pojedinim vrstama proizvodnje, s tim da se analiza tla obavi početkom vegetacije te, temeljem nje, provedu korekcije odnosno dopune prihrane", navode iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede HNK.

Uobičajena količina ustaljenih formulacija gnojiva je 400-600 kg/ha (Foto: M.C.Celić)

Ova druga opcija je čak i prihvatljivija, ističu, s obzirom na to da su neka gnojiva (poput azotnih) lako topiva i njihovo dodavanje u jesen bio bi čisti gubitak jer bi do početka vegetacije u velikom postotku bila isprana s parcele, pa čak i slučaju kad se radi o sporo topivim gnojivima.

Gnojidba: Analizirajte sadržaj azota u tlu - promašaji su preskupi

Uobičajena količina nekih ustaljenih formulacija je 400-600 kg/ha. Naravno, radi se samo o jednoj grubo određenoj količini, koja će biti korigirana nakon analize tla u proljeće, a sve u ovisnosti o vrsti proizvodnje.

Analiza tla

Analiza tla je obvezna mjera u sistemima integrirane i ekološke proizvodnje. Ona predstavlja skup više različitih hemijskih postupaka kojima se utvrđuje kako razina hranjivih elemenata u uzorku tla, tako i njegova hemijsko-fizikalno-biološka svojstva značajna za ishranu bilja. Rezultati daju odgovor na pitanje da li obaviti gnojidbu određene kulture, kojim gnojivom i u kojoj količini.

"Nadalje, ona može ukazati na probleme koji se javljaju pri uzgoju uslijed nepovoljne reakcije tla, nakupljanja vodotopivih soli ili određenih hranjiva", navodi se u preporuci poljoprivrednim proizvođačima.

 

Kako, kada i koji stajnjak rasipati oko voća?

Što se tiče organske komponente hranjiva, tu se preporučuje obični zreli stajnjak u količini 25t/ha, ili peletirani u količini od 500-700 kg/ha. I jedna i druga opcija su dobar izbor, ali svaka od njih ima svojih prednosti i nedostataka.


Tagovi

Gnojidba Jesenja gnojidba Analiza tla Analiza zemljišta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete