Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 03.01.2021. 09:30

Izvoz krušaka se nastavlja, zaštite domaće proizvodnje još uvijek nema

Uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje može izazvati kontraefekat koji bi se negativno odrazio na neke druge privredne sektore Bosne i Hercegovine ?!

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 49
  • 31
  • 0

Spoljnotrgovinska razmjena naše zemlje u periodu pred nama biće nesmetano nastavljena.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara, Staša Košarac, najavio je do kraja ovog mjeseca sastanak sa turskim ministrom poljoprivrede, kako bi se intenziviralo pitanje izvoza mesa, odnosno, da se u tu zemlju izveze 5.000 tona crvenog mesa. Kada je riječ o plasmanu krušaka u Rusiju, on je slobodno nastavljen, navodi RTRS.

"Otvaraju se nova tržišta, takođe radimo na tome i kada je riječ o plasmanu u EU. Da bi tu bili uspješni, neophodno je da osposbimo domaće prerađivačke kapacitete i primarnu proizvodnju za nove mogućnosti i tržišta", naveo je Košarac.

Mjere zaštite negativno bi se odrazile na druge sektore ?!

Na proteste poljoprivrednih proizvođača, održane dva dana prije Nove godine, ministar je pojasnio da uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje, poput prelevmana i carina od 10 odsto na dvije godine, može izazvati kontraefekat koji bi se negativno odrazio na neke druge privredne sektore Bosne i Hercegovine.

Usorac: Naša poljoprivreda je narušena prekomjernim uvozom

Prema njegovom mišljenju, nema osnova da se uvedu mjere ograničenja i da cijene prehrambenih proizvoda ne određuje on.

Takođe dodaje da kada je riječ o izvozu krušaka u Rusiju, neometano je nastavljen nakon što su stručnjaci utvrdili da voće nema nikave tragove bolesti.

Nije utvrđena bolest - izvoz nastavljen

Košarac ističe da Uprava za zaštitu zdravlja bilja ugovara tržišta, a da su nadležni entitetski inspektorati odgovorni za spoljnotrgovnski promet jer to nije u okviru nadležnosti zajedničkog nivoa, već isključivo entitetskih institucija.

Ova Uprava na osnovu informacija institucija i u RS i u FBiH vodi evidenciju i u bazi ima podatke o tome koliko je voća i povrća izvezeno iz naše zemlje.

Prve kruške i jabuke izvezene za Rusiju

"Na osnovu podataka Uprave za zaštitu zdravlja bilja dobili smo informaciju da je u određenim pošiljkama, odnosno u četiri kamiona, a na osnovu analize koja je urađena od strane ruskih vlasti, uočena određena bolest. Kada se ta pošiljka vratila kod nas, u laboratorijama nije utvrđeno ništa slično tome", kaže ministar, dodajući da je nakon revizije pošiljke koja je vraćena za Bosnu i Hercegovinu, nesmetano nastavljen izvoz za Rusiju.

"Nakon što su obavljene sve potrebne analize, iz naše zemlje izvezeno je 197.187 kilograma krušaka", zaključio je Staša Košarac.


Tagovi

Spoljnotrgovinska razmjena Izvoz Rusko tržište Izvoz krušaka Staša Košarac Zaštita domaće proizvodnje Mjere ograničenja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.