AgroKlub.ba

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Voćarstvo » Prve kruške i jabuke izvezene za Rusiju

Prve kruške i jabuke izvezene za Rusiju

Izvoz u Rusiju

Prve kruške i jabuke izvezene za Rusiju

Datum: 07.11.2016. 14:00

Kategorija:

Voćarstvo

Za Rusiju su, nakon ukidanja privremene zabrane, izvezene prve pošiljke voća!

Proizvođači voća iz RS poslali su prve količine svojih proizvoda na rusko tržište, nakon što je krajem oktobra ukinuta dvoipomjesečna zabrana izvoza te robe iz BiH u Rusiju, potvrđeno je iz Inspektorata RS. Riječ je o tri pošiljke krušaka u količini od oko 60 tona, dok je u petak izvršen utovar još dvije pošiljke jabuka od 40 tona, a za subotu je bio najavljen utovar još dvije pošiljke od 40 tona krušaka, pišu nezavisne.

Voćari su istakli da nisu naišli na probleme prilikom isporuke ruskim partnerima, ali su naglasili da je sada procedura u vezi s izvozom složenija i potrebno je više dokumentacije. Utovar se vrši u prisustvu i pod nadzorom fitosanitarnih inspektora, a podaci o pošiljkama koje su u transportu ka Rusiji već dostavljeni nadležnoj fitosanitarnoj službi Rusije.

Nova pravila za izvoz voća i povrća u Rusiju

U tvrtki Bioplod iz Kozarske Dubice, otkrili su im, već spremaju sljedeću pošiljku za rusko tržište, tačnije za Moskvu, do koje transport iz RS traje oko četiri dana.

Podsjećamo, u skladu sa potpisanim Protokolom za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Ruska Federacija) prilikom međusobnih isporukaproizvoda visokog fitosanitarnog rizika, za proizvođače voća i povrća vrijede nova pravila:

  • bosanskohercegovačka strana će vršiti dobrovoljnu registraciju proizvođača (farmera) i izvoznika proizvoda visokog fitosanitarnog rizika u Rusku Federaciju i slati spiskove ruskoj strani,
  • strana BiH će obezbjediti prisustvo etiketa na pakovanjima biljne proizvodnje visokog fitosanitarnog rizika na kojoj će biti naznačen izvoznik, te
  • bosanskohercegovačka strana će unositi u polje "Dopunska deklaracija" fitosanitarnog cerifikata naziv i adresu proizvođača (farmera) proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Foto: Pixabay/ibokel

Broj pregleda članka: 1691; Uspješnost članka: 259.55

Tagovi: Izvoz, Voće, Rusija, Nova pravila

Ključne riječi članka: prve, kruske, i, jabuke, izvezene, za, rusiju, fitosanitarnog, rizika, strana, utovar, pošiljke, proizvoda, fitosanitarnog rizika, visokog fitosanitarnog, visokog fitosanitarnog rizika, proizvoda visokog fitosanitarnog, još dvije pošiljke, utovar još dvije


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!