Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezadovoljni poljoprivrednici
  • 29.12.2020. 09:30

Usorac: Naša poljoprivreda je narušena prekomjernim uvozom

Okupilo se 19 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, a organizator protesta bilo je Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Foto: Vlastimir Usorac
  • 161
  • 76
  • 0

U toku jučerašnjeg dana, poljoprivredni proizvođači iz čitave zemlje, organizovali su mirni protest tako što su svojim traktorima blokirali carinski terminal u Bijeljini i zahtijevali od nadležnih vlasti (i entitetskih i državnih institucija) da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju i zabrane prekomjerni uvoz agrarnih i prehrambenih proizvoda.

Okupilo se 19 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, a organizator ovog događaja bilo je Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice. Njihov predsjednik, Savo Bakajlić naveo je kako su domaći farmeri složni u zahtjevima da se zaštiti naša poljoprivreda. 

Trenutna situacija ne smije biti politizovana

Kako kaže Vlastimir Usorac, proizvođač mlijeka, proteste ne treba nešto posebno komentarisati jer svi koji su tu prisutni imaju jedan cilj.

"Zajednički cilj nam je donošenje protektivnih mjera u vidu prelevmana i carina kojim bi se zaštitila domaća proizvodnja, a koja je narušena prekomjernim uvozom i nemogućnošću da po realnim cijenama prodamo svoje proizvode. Takođe imamo zahtjev za smjenu ministra Košarca, zbog nerada i politizacije trenutne situacije", kaže Usorac za Agroklub.

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje

Prema mišljenju proizvođača, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, trebalo je da u proteklih godinu dana pokrene procedure zakonskih izmjena, ali on ništa po tom pitanju nije učinio. Ukoliko Košarac ne podnese ostavku, kako kažu, zajedno će se dogovoriti i nije isključena blokada svih graničnih terminala.

Iz Uduženja poljoprivrednika "Žito", iz Odžaka, ocjenjuju kako su farmeri pod velikim pritiskom koji im je nametnut od strane trgovinskog monopola. Iz tog razloga pod hitno su potrebne mjere kojim bi se učinilo nešto za cjelokupni domaći agrarni sektor.


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Zaštita domaće proizvodnje Blokirali carinski terminal Vlastimir Usorac Prelevamni i carine Staša Košarac


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.