Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 27.12.2022. 15:00

Hoće li pasti cijena đubriva?

Cijena prirodnog gasa pada, raste ponuda, ali su cijene đubriva i dalje visoke. Kakva su predviđanja?

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 636
  • 65
  • 0

Pad cijena gasa u Evropi je stvorio dodatni pritisak na tržište đubriva, izvještava Agrarheute. U periodu prije 25. decembra, prirodni gas je koštao 84 eura po MWh ili 8,4 centa po kWh na najvažnijoj evropskoj trgovačkoj platformi TTF. To je pad od 40 posto u odnosu na početak ovog mjeseca.

Smanjeni su troškovi proizvodnje amonijaka i azotnih đubriva. To se još nije odrazilo na prodajne cijene najvećih evropskih proizvođača.

Poljoprivrednici nerado kupuju đubrivo

U slučaju da cijene gasa i dalje ostanu niske neminovno je da će i đubrivo biti jeftinije. Analitičari navode da tome doprinose zabrinutosti zbog prekomjerne ponude, kao i glasine o daljem odlaganju sljedećeg indijskog uvoznog tendera.

Porasla prodaja granulisane uree (Foto: Depositphotos/Imagecom)

U južnoj Evropi nedavno je porasla prodaja granulisane uree što je doprinijelo održavanju cijena, ali su one pod pritiskom na fjučers tržištu gdje nastavljaju da padaju, 434,58 €/t u januaru i 451,51 €/t u februaru.

Na fizičkom američkom tržištu cijene uree i drugih azotnih đubriva su pale prije 25. decembra na najniži nivo od oktobra 2021. godine.

"Globalna potražnja za amonijakom, fosfatom i potašom je naglo opala", rekao je Alexis Maxwell, analitičaru Bloomberga. Naveo je da poljoprivrednici još uvijek nerado kupuju đubrivo.

Predviđanja analitičara

Naglim padom evropskih cijena gasa, proizvođači su ponovo počeli da povećavaju proizvodnju azota što pomaže u smanjenju cijena đubriva. Ipak, one za sada ostaju visoke.

Farmeri se bune zbog plana o gnojivima u EU

Analitičari očekuju da će stanje ostati nepromijenjeno barem do 2023. godine. Tome doprinose cijena gasa, viši troškovi proizvodnje, nedostatak ruske ponude i očekivanja povećanja potražnje u narednoj godini.


Tagovi

Cijene đubriva Tržište đubriva Cijene uree Cijene azotnih đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.