Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 02.11.2022. 18:00

Padaju cijene đubriva na evropskom tržištu?

Niže cijene gasa dovele do smanjenja troškova proizvodnje đubriva i pada cijena. Neko je jeftinije za 100 evra po toni

Foto: Depositphoto/angor1975
  • 845
  • 138
  • 0

Cijene gasa su pale, što je smanjilo troškove proizvodnje đubriva. To je rezultiralo padom cijena đubriva na svjetskom i evropskom tržištu, izvještava Agrarheute. Otvoren je jedan broj evropskih tvornica, no procjenjuje se da je 37 posto kapaciteta za amonijak još uvijek ograničeno, što je pad u odnosu na vrhunac od 67 posto prije nekoliko sedmica. Ponuda u Evropi raste, a očekuje se da će cijene biti još niže.

Prošle sedmice je indijska državna kompanija IPL najavila kupovinu 1,48 miliona tona uree zbog čega je Egipat snizio njezinu cijenu na 60,28 evra/t.

Proizvedeno po visokim cijenama

Evropa ima značajne neprodate zalihe uree koja je kupljena ili proizvedena po visokim cijenama. Trgovci i proizvođači su bili iznenađeni naglim padom cijena prirodnog gasa i zalihama u EU, a poljoprivrednici i trgovci na malo nerado kupuju skupu ureu.

Poljoprivrednici i dalje moraju kalkulirati (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Također, u Njemačkoj i Francuskoj su krajem prošle sedmice pale cijene najvažnijih azotnih đubriva. Smanjena je potražnja za fosfatima, a cijene na spot tržištu su također pale za 20,09 do 30,14 evra/t ove sedmice. 

Za sto evra jeftinije?

Tako je na njemačkom tržištu kalcijum amonijum nitrat KAS, najvažnije azotno đubrivo za tamošnje poljoprivrednike, u ponedjeljak (31. oktobra) koštao nešto manje od 761 evra/t. To je 100 evra manje po toni nego na početku mjeseca.

Za skoro 50 evra cijena uree je smanjena i sada iznosi nešto manje od 900 evra/t dok je amonijum nitrat AHL zadržao stabilnu cijenu od 690 evra. Najvažnije fosfatno đubrivo, diamonijum fosfat (DAP) košta 910 evra/t.

Slična situacija je u Francuskoj gdje uvozna luka i trgovački centar, Rouen, izvještava da je amonijum nitrat 27 %-tni imao cijenu 780 evra/t, što je 40 evra manje nego prije četiri sedmice .

Cijene Azotée tečnog đubriva (UAN) bila je 690 evra/t, a ondje je urea nedavno koštala samo 760 evra/t, što je 70 evra manje nego prije četiri sedmice.


Tagovi

Cijene đubriva Cijena uree Cijena amonijuma Cijena fosfornog đubriva Padaju cijene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.