Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 17.11.2022. 18:00

Farmeri se bune zbog plana o gnojivima u EU

Kriza đubriva ugrožava proljetnu sjetvu i žetvu u 2023. godini. Da li je Evropska komisija pronašla rješenje?

Foto: Depositphotos/philipus
  • 62
  • 5
  • 0

Planovi Evropske komisije za jačanje sektora i suočavanje s krizom đubriva našli su se na udaru kritika poljoprivrednika. Oni su optužili vlast da ne nudi odgovore uoči predstojeće proljetne sjetve.

Krovno udruženje evropskih poljoprivrednika Copa Cogeca u svom saopćenju navodi da su razočarani, jer nova komunikacija nije uspjela pružiti konkretne odgovore na nedostatke s kojima se suočavaju farmeri.

Sve veći troškovi

COVID, sukob u Ukrajini i ograničavanje uvoza đubriva iz Bjelorusije i Rusije su doveli do enormnih poskupljenja svih poljoprivrednih inputa. Cijene đubriva su vrtoglavo porasle u septembru 2022. godine za čak 149 posto.

EK je 9. novembra iznijela svoju komunikaciju o đubrivu, što poljoprivrednom sektoru nije nikakva garancija. Iz Copa Cogeca navode da u kratkoročnom periodu ostaje problem cijena i dostupnosti za proljetnu sjetvu i upozoravaju na posljedice na žetvu u 2023. godini.

Christiane Lambert, predsjednica COPA-e, upozorava da će nedostatak neposredne pomoći poljoprivrednicima dovesti u opasnost održivost mnogih farmi. Pita se koja je svrha predstavljanja nove komunikacije da se konačno iznese tako malo prijedloga.

Antidampinške mjere ostaju na snazi

Ističe se i da je sporna odluka Komisije da ne ukine antidampinške mjere na đubrivo, nametnute velikim izvoznicima uključujući SAD, Rusiju i Trinidad i Tobago, piše Euractiv

Povjerenik EU za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, rekao je da je izvršna vlast EU razmatrala ovaj potez, ali se na kraju odlučila protiv takvog koraka iz straha da bi to moglo ugroziti domaću industriju đubriva. Naveo je da bi ukidanje možda bilo efikasno u kratkom roku, ali da EU ne može riskirati da domaća proizvodnja bude pogođena dampingom. To bi bilo vrlo opasno za prehrambenu sigurnost.

Predloženo je da se do kraja 2024. suspenduju tarife na neke inpute koji se koriste za proizvodnju azotnih đubriva. U pitanju su urea i amonijak. Ova odluka tek treba da dobije odobrenje od država članica. Copa i Cogeca su predložili proširenje suspenzija uvoznih carina na sva azotna i fosfatna đubriva uz olakšanje logistike, kao i suspenziju primjene ograničenja od 60 mg/kg kadmija za fosfatna, kako bi se omogućila isporuka iz Maroka.

Svoje neslaganje izrazila je Grupa za zelenu kampanju pri Evropskom birou za životnu sredinu (EEB), zbog davanja prioriteta kratkoročnoj upotrebi sintetičkih đubriva. Optužili su izvršnu vlast da podržava interese industrije koja je prihvatila planove EK.

S druge strane, generalni direktor Fertilizers Europe, grupe koja okuplja proizvođače đubriva, Jacob Hansen, kaže da će finansijska pomoć, određivanje prioriteta za gas i podrška poljoprivrednicima pogođenim visokim troškovima inputa igrati ulogu u pomoći industriji da u potpunosti ponovo pokrene proizvodnju u Evropi.


Tagovi

Evropska komisija Copa Cogeca Đubrivo Kriza đubriva Cijena đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.