Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ničija zemlja
  • 09.09.2020. 18:30

FBiH kaznila one koje žive na tom području, a imaju njive u RS

Prema riječima poljoprivrednika, sve vrijeme su tu radili i nisu bili na teretu državi, a sada su došli u situaciju da gase farme i gazdinstva.

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 326
  • 183
  • 0

Proizvođači mlijeka iz Mahale, naselja između Kalesije i Osmaka, kažnjeni su jer im je adresa prebivališta na području Federacije BiH, u okviru kojeg dobijaju i premije za mlijeko dok im se oranice i poljoprivredna gazdinstva nalaze na teritoriji Republike Srpske. Usljed ove neobične situacije, mnogi su se odlučili na gašenje svojih farmi, ali i traženja pomoći od državnih institucija kako bi se riješila pitanja onih koji žive na područjima međuentitetskih linija. 

Jedan od njih je i Mirsad Alić koji se bavi uzgojem stoke na očevoj zemlji. I njegova njiva je na zemljištu RS dok on živi u Federaciji BiH, gdje se i prijavio za poticaje, a dobio je kaznu, navodi N1

"Šta sada treba da sve ovo ovdje rasprodam i da ispočetka kupujem zemlju ili da ponovo gradim štale u koje sam uložio 70 hiljada KM, kao mladi farmer i ponovo ulažem tamo", razočarano se pita Alić. 

Obaveze prema državi redovno ispunjavaju

Prema zahtjevu Federalnog ministarstva poljoprivrede, nadležni inspektori, obavljaju kontrole na području Kalesije i po potrebi, kažnjavaju sa 320 KM.

Proizvođači pravo na poticaje ostvaruju u Federaciji, a proizvodnja im u prosjeku iznosi oko 12.000 litara, na mjesečnom nivou. Djelatnost je registrovana i uredno sebi uplaćuju staž, kao i poreze državi. 

Ko će sutra čuvati krave? Treba ponuditi "drugačiji" litar mlijeka

"U slučaju da se razbolim, ne mogu doktoru ići u Zvornik nego idem u Dom zdravlja u Kalesiji, koji mi je na 15 metara od kuće. Kada dođe vrijeme penzije, ne mogu to ostvariti u RS. Bio sam u Armiji RBiH i imam onaj staž što mi sleduje, a i uplaćujem sebi", pojašnjava ovaj poljoprivrednik

Na ovom, međuentitetskom području, par poljoprivrednih proizvođača obrađuje oko 1.000 dunuma zemlje, u planu im je bilo i proširenje proizvodnje dok je sada izvjesnije njeno gašenje. 

Umjesto proširenja, gašenje proizvodnje ?

Kako kažu, sve vrijeme su tu radili i nisu bili na teretu državi, a sada su došli u situaciju da gase farme i gazdinstva. Situacija je teška jer im je poljoprivredna proizvodnja bila izvor prihoda i garnat da će ostati i potomstvo na toj zemlji. 

Kako kaže Alić, on je prvi dobio kaznu tako da će ih uskoro početi dobijati i ostali. Neki su već počeli da rasprodaju stoku dok drugi čekaju da vide hoće li dobiti premije. 

Šta broj 13 znači za BiH poljoprivredu?!

"Jednostavno nas guše i razdvajaju. Kažu da nema podjele. Kako nema? Ne daju ovi ovamo, ne daju oni tamo. Gdje sam? Ničija zemlja. To ti je to", ogorčeno dodaje Mirsad Alić.

Mišljenje stanovnika ovog mjesta je da nije važno što stoka pase na oba entiteta jer je trava svuda ista, a njima je najvažnije da oranice ne ostanu puste. 

Na području navedene teritorije živi 40 domaćinstava i uglavnom se bave poljoprivredom. Mještani su nezadovoljni jer su prepušteni sami sebi i ostavljeni i od vlasti u RS, ali i od FBiH jer upravo žive, kako kažu, na ničijoj zemlji.


Tagovi

Proizvođači mlijeka Mirsad Alić Međunetitetska linija Ničija zemlja Obaveze prema državi Gase farme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.