Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo u BiH
  • 27.02.2020. 11:30

Šta broj 13 znači za BiH poljoprivredu?!

Jedina zemlja u Evropi, Bosna, nema jedno državno ministarstvo poljoprivrede. Zašto? Zato što ih ima 13, dva entitetska, 10 kantonalnih i odjeljenje pri Vladi u Brčko Distriktu.

Foto: Depositphotos/alexraths
  • 637
  • 131
  • 0

Ima nešto u toj trinaestici. Češljanjem mitologije, događaja i historije, jasno je da se ovaj broj stavljao u negativan kontekst. Još 1772. godine prije nove ere, u Zakonu drevne Mezopotamije, u Hamurabijevom kodeksu, izostavljen je broj 13. Mnogi avio terminali nemaju 13. kapiju/izlaz, 80% nebodera u svijetu izostavljaju numerisati 13. sprat, u Formuli 1 ne postoji bolid sa ozakom 13, na ulicama Firence, kuće koje se nalaze između broja 12 i 14 označene su kao dvanaest i pol. U Nordijskoj mitologiji 13. po redu je zli bog, Loki. U Srednjem vijeku za vrijeme egzekucija uvijek je 13 stepenica vodilo do vješala.

I dok čitav svijet opravdano ili ne, "bježi" od trinaestke, gle čuda u BiH ovim brojem su obilježeni oni koji vode ili bi trebali početi voditi poljoprivredu u pravom smjeru. Onako nekako u duhu te trinaestke i izgleda danas agrar u BiH, ali ne krivicom vrijednih i poštenih farmera. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nema jedno državno ministarstvo poljoprivrede. Zašto? Zato što ih BiH ima 13, dva entitetska, 10 kantonalnih i odjeljenje pri Vladi u Brčko Distriktu.

Prosjek poticaja po litru mlijeka - 13 eurocenti

Trinaest ministarstava puta, minimalno, po tri savjetnika, plus po tri stručna saradnika i po jedan zamjenik - izostavit ćemo vozače, sekretare i ostale radnike koji nemaju moć odlučivanja. I eto broja od oko 100 onih koji direktno kreiraju politiku programa, tržišta i poticaja u domaćoj poljoprivredi.

Rezultate rada, možda najbolje opisuju proizvodni rezultati, a oni kažu da su nažalost domaći farmeri pri dnu evropskih ljestvica. Muzna grla imaju godišnju prosječnu proizvodnju po laktaciji od oko 2.500 do 3.000 litara mlijeka, gdje je Bosna u samom dnu. Jednostavnom prosječnom vrijednošću, kod nas je 13 eurocenti prosjek direktnih poticaja za proizvodnju litre mlijeka. Opet ta trinaestka?!

Evo primjera, za 1 litar nafte da pokrije sve troškove farmer mora proizvesti 4 litra mlijeka. U supermarketu na policama litar flaširane vode skuplji je od litre mlijeka. Programi poticaja se već usvajaju za 2020. godinu, ova trinaestka po litru opet ostaje, očito da je nepovoljna za sektor mljekarstva u BiH. Prvenstveno farmeri zaslužuju, moraju i trebaju da imaju više od 13 eurocenti direktne pomoći kroz poticaje za 1 litar proizvedenog mlijeka!

Dozvola za izvoz mlijeka u EU - od 13. augusta

Previše slučajnosti ili ne, ipak uzet ćemo ovo prvo. BiH je 13. dana mjeseca augusta 2018. godine Uredbom (EU) br. 605/2010 dobila zeleno svjetlo za izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Dan kada je naša zemlja zaigrala utakmicu na velikom evropskom tržištu, gdje morate biti spremni i konkurentni sa velikim proizvođačima u EU.

Je li BiH spremno dočekala ovu utakmicu? Jesu li selektori, njih 13 svako u svom nivou vlasti, dovoljno dobro spremili naše farmere, mljekare, stočni fond, infrastrukturu i sl. Jesu li spremili taktiku (programi poticaja) kako bi rezultat bio pozitivan? U protekloj godini oko 125 miliona KM je bila vrijednost uvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, a vrijednost izvoza ovih prehrambenih proizvoda je iznosila oko 59 miliona KM. Znači za sad gubimo! Vrijeme je već odavno za dobre promjene!  Je li se broj 13 "okomio" na bosansko mljekarstvo ili je to stvarno previše slučajnosti? Ni 2020.godina nije počela baš optimistično. Prema podacima VTKBiH, u mjesecu januaru uvezli smo mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od, pogađate, 13 miliona KM, tačnije 13.372.977 KM.

13.000 kooperanata u mliječnom sektoru BiH

Jedanaest mljekara u BiH trenutno ima dozovlu za izvoz u EU, dvije su u proceduri dobijanja dozvole, što znači, uskoro će u našoj državi biti 13 mljekara sa dozvolom za izvoz. Možda da se ugledamo na stanovnike talijanske Firence pa da mljekaru između broja 12 i 14 numerišemo kao 12 i pol. Zahvaljujući Registru poljoprivrednika koji se vodi na svim nivoima vlasti zasebno u BiH, analizirajući podatke i izvještaje u sektoru mljekarstva trenutno je oko 13.000 malih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u sistemu otkupa mlijeka sa registrovanim otkupljivačem, odnosno mljekarom.

Datum, vrijeme, igra brojeva, količine, vrijednosti, zaista sve se poklapa. Puka slučajnost, ipak ćemo to objašnjenje uzeti kada je riječ o broju 13 i slučajnostima sa domaćom poljoprivredom, naročito mljekarstvom. Međutim, brojevi su egzaktni, tačni, precizni što znači da ova igra cifara daje preciznu sliku mljekarstva i poljoprivrede, kojoj trebaju što brža rješenja i učinkovite potpore, do tada vodimo se da je 100 glava pametnije od jedne pa valjda zato imamo 13 ministarstava poljoprivrede u BiH?!


Tagovi

Sektor mljekarstva Domaća poljoprivreda Stočni fond Agrar u BiH Politika programa Proizvodni rezultati Mljekari Poticaji Mliječni proizvodi Učinkovite potpore


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.