Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 28.11.2020. 18:00

EU oduzima novac Bugarskoj za projekte Programa ruralnog razvoja - najviše krive općine

U Bugarskoj su utvrđene nepravilnosti s potporama projekta iz Programa ruralnog razvoja, a za to su najčešće krive općine. Stoga će im EU oduzeti 12 milijuna leva.

Foto: Depositphotos/Kisa_Markiza
  • 67
  • 18
  • 0

U Bugarskoj su prijevare s financijskim sredstvima Europske unije sve češće. Stoga EU od te države traži povrat 12 milijuna leva (6,1 milijuna eura) za poljoprivredne projekte u okviru Programa ruralnog razvoja (2007.-2013.)

Europska komisija je u razdoblju od 2014. do sada već blokirala 16 milijuna leva iz tog Programa što znači da su u razdoblju od 2014. do 2020. bugarske vlasti napravile financijsku štetu u ukupnom iznosu od 28 milijuna leva.

Najviše pogrešaka iz općinskih projekata

Najviše grešaka otkriveno je u projektima koje su provodile općine, izvještava Mediapool pozivajući se na odluku u Službenom listu EK objavljenu 18. studenog.

Za razliku od projekata iz Programa ruralnog razvoja, koji se obično 50% subvencioniraju sredstvima EU, a ostatak osigurava podnositelj zahtjeva, općinski javni projekti financiraju se iz 100%- tne potpore Bruxellesa.

Općenito se radi o investicijama za izgradnju cesta u seoskim područjima, kanalizacije, obnovu javnih zgrada i slično. Primatelji mogu biti i škole, vrtići, društveni centri, crkva te vladine institucije.

Kontrola EU potpora? Digitalna tehnologija ne nadzire samo stanje usjeva nego i prevarante

Državni fond za poljoprivredu tvrdi da prilagodbe sredstava dolaze nakon kontroverznih uvjeta za odabir dobavljača. Primjerice, općina je odabrala građevinsku tvrtku koja je na natječaju ponudila najkraći rok gradnje od 90 dana. Kasnije je inspekcija utvrdila da su radovi trajali duže pa ispada da je izvođač nezakonito rangirao pobjednika na natječaju. 

EU obustavlja novac za još 15 država članica

Izvršni direktor Poljoprivrednog fonda, Vasil Grudev komentirao je kako je EK, da bi identificirala ove probleme s općinskim projektima angažirala vanjskog revizora, tvrtku Moore Stephens International koja je već obavljala reviziju prijašnjih projekata od 2014. do 2018. godine.

Iz odluke Komisije vidljivo je da su osim Bugarske slične financijske sankcije određene i Grčkoj, Estoniji, Španjolskoj, Italiji, Litvi, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Češkoj i Švedskoj. Ukupna korekcija za sve njih, uključivši i Bugarsku, iznosi 55,9 milijuna eura.

Podsjećamo da je nedavno u toj zemlji istraživačka novinarka, Valia Ahchieva otkrila prijevaru korištenja EU fondova i malverzaciju tamošnje tvrtke. Saznala je da stotine hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Dabovo zasijano sojom – ali samo na papiru.

Uzimaju milijune eura subvencija za pašnjake na kojima pasu virtualne ovce?

Također se i milijuni leva subvencija troše na pašnjake na kojima pasu virtualne ovce koje se nalaze samo u sustavima Bugarske agencije za sigurnost hrane (BFSA), a zapravo na farmama ne postoje.


Tagovi

Europska unija Bugarska Novac Program ruralnog razvoja Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas