Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevare
  • 23.11.2020. 18:00

Uzimaju milijune eura subvencija za pašnjake na kojima pasu virtualne ovce?

U Bugarskoj se dijele pašnjaci i subvencije na temelju toga koliko stoke farmer posjeduje u sustavu, bez provjere na terenu. Procijenjeno je da se oko 10,22 milijuna eura potroši na 120.000 virtualnih životinja.

Foto: Bigstock/Dundanim
  • 214
  • 195
  • 0

Milijuni bugarskih leva subvencija troše se na pašnjake na kojima pasu virtualne ovce - informacija je s kojom je na BNR izašla ondašnja Nacionalna udruga za uzgoj ovaca i koza. Organizacija je objavila da se oko 20 milijuna bugarskih leva (oko 10,22 milijuna eura, op.a.) potroši na oko 120.000 nepostojećih ovaca i koza, koje uopće ne postoje na farmama, a pojavljuju se u sustavima Bugarske agencije za sigurnost hrane (BFSA)

Dijele se pašnjaci na štetu lokalnih poljoprivrednika

Ako ste stočar, ali niste veliki zemljoposjednik i ne posjedujete polja, pašnjake i livade, jedina šansa je dobiti ih iz općinskog ili državnog zemljišnog fonda.

"Općinski službenici gledaju koliko životinja posjedujete u sustavu, bez da ih fizički provjeravaju, a na temelju toga se potom dijele pašnjaci", pojašnjava metodologiju dodjeljivanja zemlje Simeon Karakolev, predsjednik spomenute udruge te dodaje da se kvaliteta i broj pašnjaka dodjeljuje i sukladno tome koliko je stočar utjecajan u određenoj općini, bez obzira što je od zemlje možda udaljen i 50 kilometara. Kaže kako je puno takvih slučajeva u čitavoj zemlji.

Hranidba balama: Kanadski stočari ni po snijegu ne odustaju od ispaše stoke

"Za lokalne uzgajivače pašnjaka ili nema ili su im dati oni u lošem stanju", tvrdi on i naglašava kako europski novac odlazi poduzetnicima za pašnjake koji se ne koriste. Smatra kako ova praksa predstavlja najveću shemu za krađu poljoprivrednih subvencija u posljednjih nekoliko godina.

Premale kazne za kršenje pravila?

Njegovi izračuni pokazuju da vlasnici virtualnih životinja za koje su im dodijeljeni pašnjaci dobivaju subvencije za izravna plaćanja, a na jedan dekar (1000 m2, op.a.) iznos može doseći od 40 do 60 leva (preko 30 eura). 

Karakolev daje primjer poljoprivrednika koji posjeduje preko 150 tisuća dekara pašnjaka u dva okruga te za njih godišnje dobiva do 5 milijuna leva subvencija. Nenajavljena inspekcija je otkrila da "posjeduje" tisuće životinja "na papiru". Kazna za takav čin je administrativna i ide od 200 do 500 leva, što je od oko 100 do 255 eura.

Poljoprivrednici se pobunili

Da bi promijenili apsurdnu situaciju, farmeri su Ministarstvu poljoprivrede predali prijedloge zakonskih promjena. Uzgajivači inzistiraju na tome da bi pri dodjeli općinskih pašnjaka prednost trebali imati oni koji životinje uzgajaju upravo u toj općini.

Drugi je prijedlog sankcioniranje dužnosnika koji se ne pridržavaju zakona, koje Karakolev naziva podmićenima i korumpiranima.

Na lokalnoj razini trebala bi postojati transparentnost o vrsti, broju i vlasnicima stoke i, prema tome, trebalo bi se znati tko je koliko pašnjaka dobio iz javnog vlasništva, prema prijedlogu uzgajivača.

"Trenutačna praksa mora se zaustaviti, jer se ljude potiče na stvaranje mnogih izmišljenih objekata s još više takvih životinja. Zanimljivo je da oni uzimaju stvaran, ne virtualni novac”, zaključio je.

Dobili novac iz EU fondova za uzgoj eko soje, a na poljima im raste samo korov

Podsjećamo, nedavno je u toj zemlji istraživačka novinarka, Valia Ahchieva otkrila prijevaru korištenja EU fondova i malverzaciju tamošnje poljoprivredne tvrtke. Saznala je da stotine hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Dabovo zasijano sojom – ali samo na papiru.


Tagovi

Pašnjaci Bugarska Prijevare Financiranje Ispaša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]